Zweten mannen meer?

Met verbazing ziet Björn Engel uit Heiloo hoe weinig de vrouwen tijdens zijn spinningklasje transpireren. „Er is zelfs een man die een dweil onder zijn fiets legt. Terwijl die jonge grietjes nauwelijks bezweet afstappen. Zweten mannen inderdaad meer?”

Jazeker, vergeleken met vrouwen zweten mannen als otters. De Zuid-Afrikaanse onderzoekers Lynton Hazelhurst en Nicolaas Claassen lieten in 2006 een gemengd groepje anderhalf uur spinnen. De vrouwen verloren gemiddeld 0,57 liter vocht per uur, de mannen bijna het dubbele: 1,12 liter per uur.

Vaatchirurg Hans Coveliers van het VU Medisch Centrum, gespecialiseerd in overmatig zweten (hyperhydrosis), heeft een verklaring. In de vakliteratuur vond hij een artikel van de Poolse onderzoekers Hanna Kaciuba-Uscilko en Ryszard Grucza uit 2001 over genderverschillen en lichaamstemperatuur.

„Als je je inspant, gaat er meer bloed naar de spieren, waar je energie en hitte creëert”, begint Coveliers. „Die hitte gaat via de bloedcirculatie naar de huidoppervlakte en verdampt daar. Koel je niet snel genoeg af voor je core body temperature, zeg maar je thermostaat, dan activeert een zenuwknoop, de sympaticusketen, je zweetklieren. Door transpiratievocht koel je af.”

Vrouwen hebben in verhouding meer vet en minder spiermassa. „Ze produceren minder hitte.” Ze hebben ook meer huidoppervlak. „Meer rondingen, meer verdampingsoppervlak.” Los daarvan is aangetoond dat vrouwen gewoon beter zijn in het kwijtraken van hitte. „Waarom weten we nog niet.”

Het komt wel goed uit, want vrouwen zweten iets meer dan anders in de eerste fase van hun menstruatiecyclus, tussen de menstruatie en de eisprong. Hun ‘thermostaat’ staat dan gemiddeld 0,3 tot 0,5 graden lager waardoor ze het bij inspanning sneller te warm krijgen.

Overmatige transpiratie is operatief overigens goed te verhelpen. Zo hielp Coveliers al eens een magazijnmedewerker die alles deed roesten wat hij vastpakte, een airconditioninginstallateur die bij de minste temperatuurstijging drijfnat werd en een Belgische politicus die geen handen meer durfde te geven.

’Sweat (a la la la long)’van Inner Circle

    • Eppo König