Winnaar In Tekst

Het 11de Epson FotoFestival Naarden wordt gehouden van 16 mei t/m 14 juni 2009 in de vestingstad Naarden. Het festival vindt plaats op diverse locaties in de stad en aan de wallen. Het festival exposeert werk van jonge talentvolle fotografen. Meer informatie over het programma in de programmabijlage, die op donderdag 14 mei bij de krant zit. Beeld Monique Scuric Deze foto is onderdeel van het project ‘Re(-)collect’ van fotografe Monique Scuric. Zij verzamelt foto’s van goederen die online te koop worden aangeboden na een overlijden (vandaar ook de lage beeldkwaliteit van de foto). Haar project wordt in Naarden geëxposeerd.
Het 11de Epson FotoFestival Naarden wordt gehouden van 16 mei t/m 14 juni 2009 in de vestingstad Naarden. Het festival vindt plaats op diverse locaties in de stad en aan de wallen. Het festival exposeert werk van jonge talentvolle fotografen. Meer informatie over het programma in de programmabijlage, die op donderdag 14 mei bij de krant zit. Beeld Monique Scuric Deze foto is onderdeel van het project ‘Re(-)collect’ van fotografe Monique Scuric. Zij verzamelt foto’s van goederen die online te koop worden aangeboden na een overlijden (vandaar ook de lage beeldkwaliteit van de foto). Haar project wordt in Naarden geëxposeerd. Scuric, Monique

Schoenen zijn het eerste waar vrouwen naar kijken, had hij gelezen. Hij vroeg zich af wat het eerste is waar mannen naar kijken. Waarschijnlijk de borsten, al durfde hij dat niet helemaal toe te geven. Toen Samuel twee maanden geleden 38 werd, besloot hij actief op zoek te gaan naar een vrouw. Hij had weinig ervaring en als statisticus wilde hij het versieren wetenschappelijk aanpakken. Hij kocht in de boekwinkel het boek Versieren voor de moderne man en het boek Hoe vrouwen denken. Ook werd hij voor 30 euro lid van een datingsite, waar je kon chatten met single vrouwen uit de buurt. Dat laatste bleek een ruim begrip, maar dat vond hij niet erg. Het contact werd op deze site makkelijk gelegd. De eerste vragen die de vrouwen stelden waren vaak dezelfde en na enkele avonden oefenen, leerde hij wat de juiste antwoorden waren. Samuel was geen Samuel maar Sam. Sam was geen statisticus, Sam werkte bij een groot IT-bedrijf. Zijn grootste hobby was het spelen van computerspelletjes, maar dat bleef geheim. Hij vond het chatten wel een beetje lijken op een computerspel, je kwam steeds een stukje verder. Het mooiste was bovendien dat er toch niemand was die ging controleren of hij inderdaad van tennis, wandelen in de natuur en zeilen hield.

Het eerste afspraakje was moeilijker. In het begin kwamen vrouwen vaak niet opdagen. Van een collega leerde hij dat dat te maken had met je uiterlijk. Als vrouwen van een afstand al zagen dat het niets was, gingen ze weg zonder zich in de bar aan jou voor te stellen. Het bleek beter om op internet iets meer de waarheid te vertellen (klein buikje, licht kalend), dan gingen minder vrouwen al naar huis voor ze kennisgemaakt hadden. Zo leerde hij steeds dingen bij en ook de gesprekken gingen steeds beter. Hij had inmiddels proefondervindelijk een aantal gespreksonderwerpen verzameld die meestal goed in de smaak vielen en bovendien had hij in hoofdstuk zes (‘Het eerste afspraakje’) gelezen dat vrouwen het liefst over zichzelf vertelden. Dat bleek een handige eigenschap en hij vroeg de vrouwen de oren van het hoofd.

Vanavond had hij een vervolgafspraakje bij hem thuis. Met de eerste vrouw die bij hem thuis kwam was het uiteindelijk niets geworden. Vanavond kwam Anna. Anna was net als hij 38, ze had ook een klein buikje, maar ze was niet kalend. Vanmiddag had ze nog een sms gestuurd dat ze zich heel erg op vanavond verheugde. Hij had ongeveer een uur over zijn antwoord nagedacht. Uiteindelijk had hij teruggestuurd: ‘Lieve Anna, ik zie ook uit naar vanavond, ik hoop dat het het begin is van iets moois. Hartelijke groejtjes, Sam. De typfout had hij opzettelijk toegevoegd voor hij de sms verstuurde om hem spontaan te laten lijken; tip 21 uit het Versierboek voor de moderne man. Op aanraden van een collega had hij het hele huis opgeruimd en alle gordijnen helemaal open gedaan. Het was nog nooit zo licht geweest in zijn huis. Hij kon zich niet voorstellen dat het van dit soort dingen afhing, maar hij was bereid alles te proberen.

Over de schoenen had hij lang getwijfeld. Het scheen het belangrijkste te zijn, maar hij zag niet waarom het ene paar beter zou zijn dan het andere. Uiteindelijk besloot hij zijn sportschoenen aan te doen. Vrouwen houden van sportieve mannen (hoofdstuk 4), bovendien kon ze zo gelijk zien dat hij van wandelen hield. De andere schoenen rangschikte hij netjes voor de klerenkast in de slaapkamer. Zo kon ze –mochten ze de slaapkamer halen – direct zien dat hij van schoenen hield. Je moet spiegelen, als zij van schoenen houdt, houd jij ook van schoenen. Hij liet nog één keer zijn oog door de slaapkamer gaan, glimlachte, tevreden met zijn meesterplan, sloot de deur van de slaapkamer en wachtte op de bank tot Anna zou aanbellen.

David van Bodegom

    • David van Bodegom