Vroegere leider Chinese opstand opgepakt

Een vroegere Chinese studentenleider, die in 1989 betrokken was bij de opstand op het Plein van de Hemelse Vrede in Peking , is gearresteerd op verdenking van fraude.

Dat heeft de familie van de man, Zhou Yongjun, gisteren bekendgemaakt. Zhou (41) zat jaren in de gevangenis voor zijn rol bij de studentenopstand. Destijds was hij als rechtenstudent betrokken bij de organisatie van de massale demonstraties voor democratisering van China en tegen de corruptie in het land.

Zhou was een van de drie studenten die betrokken waren bij een van de legendarische confrontaties met het regime. Het trio knielde voor de Grote Hal van het Volk, het parlementsgebouw bij het Plein van de Hemelse Vrede, om een petitie met eisen aan te bieden aan de toenmalige premier Li Peng.

Op 4 juni is het twintig jaar geleden dat het Volksbevrijdingsleger op het Plein van Hemelse Vrede in Peking het vuur opende op 70 duizenden studenten en burgers om een eind te maken aan een inmiddels opstand.

Volgens de Chinese overheid vielen er 250 dodelijke slachtoffers, mensenrechtenorganisaties gaan uit van twee tot drieduizend doden.

Na jaren van detentie was Zhou in 1993 naar de VS gevlucht. Toen hij in 1998 naar China probeerde terug te keren, werd hij gearresteerd en moest hij gedurende drie jaar in een werkprogamma voor heropvoeding ondergaan. Hij keerde in 2002 in de Verenigde Staten terug.

Toen hij in september vorig jaar via Hong Kong China wilde binnenkomen werd hij opnieuw opgepakt. Volgens zijn partner werd Zhou aanvankelijk beschuldigd van spionage en politieke misdrijven en nu van fraude.

Het is volgens zijn familie onmogelijk dat Zhou fraude heeft gepleegd, omdat hij al die jaren niet in China woonde. (Reuters, AFP)