Voorkeur Radio, televisie en internet

EénVandaag. Een onderzoek, samen met de ANWB, naar de toenemende parkeerproblemen in Nederland en aandacht voor het Songfestival. Ned.1, 18.15-18.40u.

Netwerk. Reportage over één dag in de penitentiaire inrichting De IJssel in Krimpen aan den IJssel. Gesprekken met gevangenen en hun bewakers. Ned.2, 20.20-20.50u.

Nova/Den Haag Vandaag. Aandacht voor ‘die Venus von Hohle Fels’, het in Duitsland opgegraven vruchtbaarheidsbeeldje; verslag van het debat in de Kamer over het rookverbod en een eerder aangekondigde reportage over de teloorgang van het familiebedrijf Opel. Ned.2, 22.15-22.55u.

Filmjournaal Cannes. Dagelijks verslag van het Cannes Filmfestival. Ned.2, 23.40-0.10u.

praatprogramma

Hard Talk: Omar Al-Bashir. De Soedanese president Omar Al-Bashir wijst in een interview de beschuldigingen van de hand dat zijn regeringsleger misdaden heeft begaan tegen de burgerbevolking van de provincie Darfur. Het Gesprek, 23.00-23.30u.

Pauw en Witteman. Onder meer de auteur Tommy Wieringa die vertelt over zijn nieuwe boek Caesarius. Ned.1, 23.00-23.55u.

informatief

Niet gelukkig, geld terug. Verslag uit de wereld van de geluksmarkt. Vanavond workshops en cursussen over praten met je huisdier, over omgaan met kanker, en over charisma en jezelf zijn. Ned.2, 19.20-19.55u.

Profiel: De linksbuiten. Portret van voetballers die linksbuiten speelden. Artistieke eenlingen zoals Coen Moulijn, Rob Rensenbrink, Sjaak Swart en Piet Keizer trekken de voetbalschoenen weer aan en laten zien ‘hoe het voelt’. Ned.2, 20.50-21.25u.

Andere tijden: Woest op die Holländer. Historisch magazine. In de winter van 1979 (het jaar van de eerste Europese verkiezingen) ontstaat volkomen onverwacht een Duits/Nederlandse rel. Bij een discussieprogramma vanuit Den Haag, rechtstreeks op de Duitse tv uitgezonden, raakt Helmut Kohl buiten zinnen van woede door brutale vragen van het Nederlandse publiek. De Duitse kijkers zijn geschokt, Bild roept op tot een kaasboycot. Het programma werd in Nederland nooit vertoond. Ned.2, 21.25-22.00u.

Keuringsdienst van waarde. Consumentenprogramma over eten gaat dit keer over azijn. Ned.3, 22.00-22.30u.

documentaire

Ganges: Daughter of the mountains. Eerste deel van een driedelige natuurhistorische reeks over de 2.700 kilometer lange rivier de Ganges. De documentaire toont beeld van de natuur, de planten en de dieren, maar ook de menselijke verwezenlijkingen in het stroomgebied van de Ganges. Canvas, 22.00-22.55u.

Holland Doc: Hartenwens. Documentaire van Hans Heijnen over kinderen uit Mexico. Uit huis geplaatste kinderen uit probleemgezinnen worden in New Mexico ‘verkocht’ door middel van glamourfoto’s op publieke locaties. Een portret van de kinderen en hun nieuwe gezin. Ned.2, 22.50-23.40u.

amusement

Hans Teeuwen in Londen. Hans Teeuwen in het Londense Soho Theater. ‘Verrukkelijk en pijnlijk grappig’, noemde The Times de voorstellingen begin 2008. Ned.3, 20.25-21.25u.

Eurovisie Songfestival, tweede halve finale. Rechtstreeks verslag van de tweede halve finale van de 54ste editie van het grootste liedjesfestival ter wereld: het Eurovisie Songfestival. De Olympiyski Indoor Arena vormt het decor, met een capaciteit van 16.000 bezoekers. Voor Nederland is het Eurovisie Songfestival 2009 een jubileumeditie: er wordt voor de vijftigste keer aan deelgenomen. De Toppers René Froger, Jeroen van der Boom en Gordon moeten dit jaar de Nederlandse driekleur verdedigen. Zij zingen het nummer Shine, geschreven door Gordon en gecomponeerd door Gordon en Bas van den Heuvel. Commentaar: Cornald Maas. Ned.1. 21.00-23.05u.

Classic albums. Serie over legendarische popalbums. The Number of the Beast (1982), het derde album van de Britse heavy metal-groep Iron Maiden, is een klassieker in het metalgenre. De documentaire vertelt het verhaal achter het album, met archiefbeelden, interviews met zanger Bruce Dickinson en de bandleden Steve Harris, Adrian Smith en Dave Murray en met anekdotes door betrokkenen. Ook liedjes komen aan bod, zoals Run to the Hills en Hallowed be thy Name. Canvas, 23.35-0.30u.