Verlies eerste kwartaal voor Aegon

Verzekeraar Aegon heeft in het eerste kwartaal van dit jaar weer verlies geleden. Met name de aanhoudend lage aandelenkoersen en afboekingen als gevolg van de kredietcrisis drukten het resultaat.

Dat heeft Aegon vanmorgen bekend gemaakt. Het nettoverlies bedroeg eind maart 2009 173 miljoen euro. Dat was ruim beter dan het verlies van 1,2 miljard euro in het laatste kwartaal vorig jaar, maar veel slechter dan de nettowinst van 153 miljoen euro in het eerste kwartaal 2008.

Bestuursvoorzitter Alex Wynaendts van Aegon zegt in een toelichting dat het een „moeilijk kwartaal” was, maar dat hij desondanks blij is met het resultaat. De fluctuaties op de aandelenmarkten waren zeer groot en dat heeft grote gevolgen voor de resultaten van Aegon. Hij vindt het te vroeg om van een keerpunt te spreken: „Daarvoor zijn we in te grote mate afhankelijk van wat de markten doen de komende maanden”, aldus Wynaendts.

Beleggers reageerden positief op de cijfers. Het aandeel Aegon steeg vanmorgen met bijna 10 procent. Analisten hadden rekening gehouden met een groter verlies.

Aegon heeft de kapitaalbuffer met 900 miljoen euro versterkt in het eerste kwartaal, waardoor de buffer nu 2,7 miljard euro boven de zogenoemde AA-vereisten zit. Als Aegon onder die vereisten zakt, verliest het de AA-status.

Wynaendts benadrukt dat niet alleen de balans van Aegon sterk is, maar dat het bedrijf ook in de kern gezond is. „We weten onze klanten te behouden, nieuwe klanten aan te trekken en nieuwe activiteiten te ontplooien”, zei hij. Aegon kondigde eerder al een herstructurering aan om de kosten te drukken. Onderdeel daarvan is onder meer de verkoop van de activiteiten in Taiwan, die op 22 april werden afgerond. „Jammer, maar een juiste beslissing, omdat we daar op lange termijn geen goed rendement zouden kunnen halen”, aldus Wynaendts.

Wynaendts verwacht dat de komende maanden nog extra afgeschreven zal moeten worden op de obligatiebeleggingen van Aegon. „De recessie zet nu ook bedrijfsobligaties onder druk”, zei hij.