Ultradunne MSI X-Slim moet netbook doen vergeten

Netbooks waren de hit van 2008, het enige type pc dat nog een beetje wilde verkopen. Maar inmiddels is ook bij deze betaalbare mini-laptops de crisis toegeslagen en daalt de verkoop met 26 procent. Wat moet je als fabrikant doen om verwende consumenten te verleiden tot iets nieuws, voordat dat Windows 7 op de markt

MSI X600

MSI X600MSI X600

Netbooks waren de hit van 2008, het enige type pc dat nog een beetje wilde verkopen. Maar inmiddels is ook bij deze betaalbare mini-laptops de crisis toegeslagen en daalt de verkoop met 26 procent.

Wat moet je als fabrikant doen om verwende consumenten te verleiden tot iets nieuws, voordat dat Windows 7 op de markt verschijnt? MSI probeert het met wat chiquere ultralichte laptops. De X-Slim X400 weegt anderhalve kilo en heeft een 14 inch led-scherm. De laptop is minder dan 2,5 cm dik. Met een harddisk van 320 GB en 4 GB werkgeheugen zit je ruim boven de specificaties van een gemiddelde netbook. De processor - CULV op basis van het Calpella-platform van Intel - is bovendien geavanceerder dan wat er nu in de winkels ligt.

Wat de nieuwe MSI laptops (er is ook een 16 inch model, de X-Slim x600) gaan kosten? Je bent er snel achter dankzij de Intel-lijst die deze week uitlekte.  De processorfabrikant, net opgezadeld met een recordboete van de EU, heeft een mooie grafiek opgesteld van de gemiddelde verkoopprijs van netbooks en ultralichte modellen opgesteld. Op basis daarvan  moet de X400 ergens rond de 1100 of 1200 dollar gaan kosten.

Wie zoveel geld in zijn zak heeft branden koopt daarvoor een aardige, betaalbare variant op de ultralichte Macbook Air. Of de Dell Adamo, ook al geen koopje. Zo’n X-Slim betekent een hoop meer computer dan de gemiddelde netbook. Maar één voordeel dat ze een 10 inch netbook nooit zullen afpakken: het is een van de weinige computers die je zelfs in een krappe vliegtuigstoel nog kunt openklappen. Kijk ondertussen wel uit voor netbook-stress.

Meer specificaties hier.

    • Marc Hijink