Thaksin wil eiland bij Montenegro

Een rustig eiland voor de kust van Montenegro, op een kilometer van de middeleeuwse stad Budva. Dat is de nieuwe droom van de voortvluchtige Thaise ex-premier Thaksin Shinawatra.

Volgens Thaise heeft Thaksin een bod van 21 miljoen euro uitgebracht op Sveti Nikola. Hij ziet mogelijkheden om het eiland te ontwikkelen tot een chique toeristische bestemming, zegt een adviseur. Thaksin zit naar verluidt wel krap bij kas nadat de Thailand zijn tegoeden bevroor.

Thaksin werd in 2006 na een coup verwijderd als premier en is sinds zijn veroordeling wegens corruptie begin vorig jaar voortvluchtig. Hij wordt ervan verdacht rellen tegen de regering in Bangkok te hebben georganiseerd. Daarbij vielen twee doden.

Thaksin zou over een Nicaraguaans en Montenegrijns paspoort beschikken. Waar hij verblijft, is een groot mysterie. De Thaise overheid heeft bij gebrek aan diplomatieke post in Skopje de ambassade in Boedapest de opdracht gegeven om de zaak uit te zoeken.