Spinazieakademie

Hoera, mijn kinderen lusten spinazie. Het heeft lang geduurd, maar begin dit jaar was er opeens witte rook. Deze winst werd in de afgelopen maanden gecasht in de vorm van een ovenschotel met macaroni, bio-diepvriesspinazie en kaas die, vanwege het voorbereidinsgemak, nogal eens op dinsdag na zwemles op tafel kwam.

Maar nu is er verse Hollandse spinazie, zo van het land. En wilde spinazie, met nog meer spinaziesmaak en enge, vlezige nerven. De grootste fout die ik nu kan maken, is om dat gebladerte meteen in al zijn glorie op tafel te zetten. Roergebakken bijvoorbeeld, met knoflook en rode peper. Of met rozijnen en pijnboompitten.

Nee, dat moet ik subtieler aanpakken. Ik moet het ze léren eten. Omdat diepvriesspinazie door mijn kieskeurige apen wordt geassocieerd met pasta, lijkt me de beste manier om ze met ‘the real thing’ te verzoenen deze Italo-Hollandse lasagne met wilde spinazie en drie soorten kaas. Wish me luck.

Voor 1 gemiddeld gezin:

250 gram lasagnevellen

3 eetlepels olijfolie

2 kleine uien, gesnipperd

3 teentjes knoflook

1 blik (400 ml) tomaatstukjes

1 theelepel gedroogde tijm

1 kilo wilde spinazie

versgeraspte nootmuskaat

1 kuipje (250 gram) ricotta

1 ei

50 ml melk

75 gram Parmezaanse kaas, geraspt

175 gram Hollandse belegen boerenkaas, in kleine blokjes

Als je lasagnevellen gebruikt die moeten worden voorgekookt, breng dan eerst een grote pan water aan de kook. Kook de lasagne volgens de instructies op de verpakking. Fruit intussen de ui met een snuf zout in de olijfolie in een hapjespan, een minuut of 5. Fruit de knoflook 2 minuten mee.

Schep een derde van het mengsel uit de pan en houd apart. Voeg de tomaatstukjes, tijm en 100 ml water toe aan de rest en breng aan de kook. Laat de saus zachtjes 20 minuten pruttelen. Was de spinazie in ruim koud water, zet met aanhangend water op in een grote pan en laat in een paar minuten slinken.

Stort de spinazie in een vergiet, laat grondig uitlekken en hak de bladeren zo grof of fijn als je lekker vindt. Meng de gefruite ui en knoflook erdoor en zout, peper en nootmuskaat naar smaak. Doe ricotta, ei, melk en helft van de Parmezaan in een mengbeker en zet er de staafmixer in (of klop met een vork). Maak op smaak met zout en peper.

Verwarm de oven op 180 graden. Vet een ovenschaal in en begin met laagjes bouwen. Eerst een laagje tomatensaus, daarop lasagnevellen, daarop een laag spinazie, een laagje ricotta en een deel van de kaasblokjes. Ga zo naar eigen inzicht verder, maar bewaar de helft van het ricottamengsel en de resterende Parmezaanse kaas voor de topping. Bak de lasagne in ongeveer 40 minuten gaar.

Janneke Vreugdenhil

Praat mee over Hollandse groente: www.nrcnext.nl/ koken. Op nrc.tv maakt Janneke een salade van aardappeltjes en gerookte makreel.

‘Kids’ (Eat your veggies...) van Ribbcage

    • Janneke Vreugdenhil