Saberi bezat geheim stuk

De zaak van de Iraanse autoriteiten tegen de Iraans-Amerikaanse journaliste Roxana Saberi was gebaseerd op haar bezit van een vertrouwelijk regeringsdocument over de Amerikaanse invasie van Irak in 2003.

Dat heeft een van de advocaten van Saberi gisteren bekendgemaakt. Eerder deze week werd Saberi vrijgelaten nadat haar gevangenisstraf van acht jaar wegens spionage in hoger beroep was gereduceerd tot twee jaar voorwaardelijk wegens bezit van geheime stukken. In Iran en daarbuiten is de afgelopen maand druk gespeculeerd over de motieven voor haar vervolging. Daarbij werd onder andere gedacht aan een actie van conservatieven om toenadering tot de VS te dwarsbomen.

Volgens advocaat Saleh Nikbakht had free lancer Saberi (32) het rapport gekopieerd toen zij als vertaler werkte bij een machtig regeringsorgaan. Uit nieuwsgierigheid, zei hij, en ze had er niets mee gedaan. Het ging om een rapport van het Centrum voor Strategisch Onderzoek over de op dat moment nog toekomstige Amerikaanse aanval. „Omdat ze geen kwade bedoelingen had en het niet had gebruikt, werd ze tot een voorwaardelijke straf veroordeeld”, zei hij.

Het oorspronkelijke vonnis was ook gebaseerd op het argument dat ze had samengewerkt met een vijandelijke staat, de VS, zei Nikbakht. Maar het Hof van Beroep had dat verworpen omdat volgens internationale verdragen alleen landen als vijandelijk te boek staan die met een bepaald land in oorlog zijn (geweest) en geen vredesverdrag hebben getekend.

Roxana Saberi werd in januari in Teheran aangehouden toen zij een officieel verboden fles wijn kocht. Later werd haar aangewreven dat ze sinds 2006 werkte zonder persaccreditatie, die haar in 2006 door de autoriteiten werd ontnomen. Uiteindelijk werd ze wegens spionage aangeklaagd en berecht. (Reuters, AFP, AP)