Rusland vreest energieoorlog

De Russische nationale veiligheid wordt in toenemende mate bedreigd als gevolg van de mondiale strijd om schaarse energiebronnen. De voornaamste bedreigingen blijven echter de Amerikaanse plannen voor een raketschild in Oost-Europa en de oostelijke uitbreiding van de NAVO.

Dat staat in de Nationale Veiligheidstrategie die gisteren door het Kremlin werd gepubliceerd. Het document geeft een overzicht van de belangrijkste veiligheidsrisico’s voor Rusland tot 2020.

Moskou sluit mogelijke militaire conflicten langs zijn grenzen als gevolg van de internationale energiestrijd niet uit, is te lezen in het document. „In die concurrentiestrijd om grondstoffen kunnen pogingen om problemen op te lossen door middel van geweld, niet worden uitgesloten. Het huidige machtsevenwicht langs onze grenzen en die van onze bondgenoten kan daardoor in gevaar raken.” Het document noemde geen landen bij naam met wie Rusland in conflict zou kunnen geraken.

Ondanks de kritiek op de Amerikaanse zucht naar „militaire suprematie”, spreekt uit het document wel Moskous hoop op betere betrekkingen met de VS onder de nieuwe Amerikaanse president Obama. Zo wil Rusland „een gelijkwaardig en volwaardig strategisch partnerschap met de VS gebaseerd op samenvallende belangen”.

Een eerste versie van het document werd door de presidentiële raad nog afgekeurd. Volgens deskundigen zou dat erop wijzen dat de Russische president Medvedev anti-Amerikaanse retoriek zou willen aanpassen, volgend op de recente toenaderingspogingen van Washington. (AP, Reuters)