Puzzelen met grote emoties

The Burning Plain Regie: Guillermo Arriaga. Met: Charlize Theron, Kim Basinger. In: 9 bioscopen * * * scene uit de film The Burning Plain (2008) FOTO: Cineart
The Burning Plain Regie: Guillermo Arriaga. Met: Charlize Theron, Kim Basinger. In: 9 bioscopen * * * scene uit de film The Burning Plain (2008) FOTO: Cineart Cineart

The Burning Plain

Regie: Guillermo Arriaga. Met: Charlize Theron, Kim Basinger. In: 9 bioscopen * * *

Je hoort weleens dat de moderne mens zo zelfbewust is dat hij geen ‘Ik hou van jou’ meer kan zeggen zonder ironie. Wat nog wel kan, is oprecht ‘Jou van hou ik’ zeggen. Guillermo Arriaga, de scenarist van 21 grams en Babel, en in The Burning Plain voor het eerst ook zelf regisseur, maakt onversneden melodrama, maar weet dit acceptabel te maken door de chronologie van zijn verhalen stevig door elkaar te husselen, waardoor zijn films ook een intellectuele puzzel opleveren. In The Burning Plain gaat het om het verhaal van de depressieve en losgeslagen Sylvia (Charlize Theron) in Amerika en twee gezinnen aan de Amerikaans-Mexicaanse grens, die met elkaar zijn verklonken als een vader en moeder (Kim Basinger) die een clandestiene affaire hebben bij een explosie in hun liefdesnest overlijden. Arriaga’s formule is bekend en werkt nog steeds, maar het frisse is er nu wel af.

Peter de Bruijn

‘Liefdesliedjes’ van Jazzpolitie

    • Peter de Bruijn