Piloten die hun eigen maatschappij afraden

Aesculaap.jpgMedisch Contact heeft artsen gevraagd hoe zij tegenover het Elektronisch Patiënten Dossier staan. Over het EPD heb ik een paar keer geschreven: o.a. hier en hier. Sindsdien kreeg ik mails van automatiseringsdeskundigen die zorgen hebben over de beveiliging van zo’n ingewikkeld systeem. Vaker nog beschrijven artsen hun ervaringen met de gebrekkige staat van automatisering en beveiliging in hun omgeving. Zij geloven er (nog) niet in.

Zij waren niet de enigen. Een derde van de door Medisch Contact geraadpleegde artsen heeft een ‘laat-mij-er-buiten’-formulier ingestuurd, een kwart overweegt dat alsnog te doen. Hier het resultaat beschreven. Hoofdredacteur Ben Crul analyseert de uitkomst met een brede maatschappelijke penseel:

‘Ik durf mij in mijn eigen ziekenhuis niet te laten opereren’, schrijft de anesthesioloog. Of de piloot: ‘Ik raad mijn vrouw beslist aan om een andere maatschappij te nemen.’ En het schoolhoofd: ‘Voor goed onderwijs laat ik mijn kinderen niet naar mijn eigen school gaan.’

Minister Klink moet misschien tot zich laten doordringen dat doordrukken van een theoretisch mooi plan nog geen goed beleid oplevert. De dokters hebben volgens Crul een ‘desastreus’ oordeel over Klinks EPD-beleid: ,,geen vertrouwen in vertrouwelijkheid, medische schijnzekerheid, overhaast, mislukte pilot, liever beperkt en regionaal EPD et cetera’’.

Zijn telefonisch bezwaarloket vertelde ons twee weken geleden: ,,Als u binnen een week nog geen bevestiging heeft ontvangen van uw afmelding, dan raad ik u aan het bezwaar nog maar eens in te sturen. Er is hier het nodige misgegaan de laatste maanden.” Eerlijk duurt het langst. En wel moeten vertrouwen in zulke perfecte megasystemen?

De Consumentenbond mist ook essentiële waarborgen in het huidige plan.

    • Marc Chavannes