Martelfoto's VS toch niet openbaar

President Barack Obama gaat het besluit van een Amerikaanse rechtbank aanvechten om foto’s vrij te geven van martelingen van terreurverdachten in Irak en Afghanistan door Amerikaanse soldaten. Hij komt daarmee terug op een eerder besluit.

Obama zei gisteren te vrezen dat openbaarmaking van de foto’s „anti-Amerikaanse sentimenten verder aanwakkert” en Amerikaanse militairen in Irak en Afghanistan in gevaar brengt. Het gaat om een honderdtal foto’s, in bezit van het Pentagon, die door Amerikaanse militairen zijn gemaakt.

Een rechtbank had vorige maand opdracht gegeven de foto’s vrij te geven. Het Witte Huis zei aanvankelijk dat het zich niet daar niet tegen zou verzetten.

Die opstelling kwam Obama op veel kritiek te staan van de Amerikaanse strijdkrachten en conservatieve politici. Zij zeiden bezorgd te zijn over de mogelijke gevolgen voor Amerikaanse troepen in het buitenland.

In 2004 stak een storm van boze reacties op toen andere foto’s in de openbaarheid kwamen van martelpraktijken in de Abu Ghraib-gevangenis in Irak. Op die foto’s waren Amerikaanse soldaten te zien die gevangenen, soms naakt, op elkaar gestapeld, of met een halsband om, mishandelden.

In een tv-interview lichtte Obama gisteravond zijn besluit over de nieuwe foto’s toe. De foto’s zouden hun doel al hebben gediend in het onderzoek naar mogelijke wandaden door het Amerikaanse leger. „De betrokken personen zijn inmiddels geïdentificeerd en noodzakelijke maatregelen genomen”, zei hij.

Ook zei Obama dat er geen sprake was van een poging van het Pentagon tot verdoezeling. „In feite is de meeste directe consequentie van het vrijgeven [van de foto’s, red.], in mijn ogen, dat anti-Amerikaanse sentimenten verder aangewakkerd worden en dat onze troepen in gevaar komen”.

De ACLU zegt in een reactie dat „het besluit om de foto’s niet vrij te geven een aanfluiting is voor Obama’s belofte van transparantie en aansprakelijkheid”. Vrijgave van de foto’s stond gepland voor 28 mei, vlak voor Obama’s bezoek aan Egypte. (AP, Reuters)

Bekijk de verklaring van Obama op nrc.nl/buitenland