Limburg komt renners tegemoet

In het wielerpeloton wordt met regelmaat hardop gevloekt en gescholden op Zuid-Limburg. Het vele draaien en keren op smalle weggetjes tijdens koersen in de deze regio zal een gegeven blijven. Maar aan de oprukkende en door coureurs als terreur ervaren drempels moet toch wat gedaan kunnen worden?

De provincie Limburg neemt de handschoen op en gaat op de N590, die van Valkenburg aan de Geul via de Cauberg naar Maastricht leidt, experimenteren met demontabele vluchtheuvels en verkeersremmende voorzieningen bij het binnenrijden van de bebouwde kommen. In de loop van het jaar kunnen die hun nut bewijzen. Bij wedstrijden moeten ze met gemak kunnen worden verwijderd.

Volgens gedeputeerde Noël Lebens (CDA, Verkeer) kan het ook nuttig blijken bij de ontsluiting van industrieterreinen waar met enige regelmaat bijzondere transporten plaatsvinden. De nog te ontwikkelen demontabele voorzieningen zullen volgens de provinciebestuurder wat duurder zijn en geld kosten vanwege het verwijderen en terugplaatsen. „Maar daar staan tal van voordelen tegenover.” De voorzieningen worden tussen het najaar van 2010 en het voorjaar 2011 geplaatst op de weg. De proef zal na verloop van tijd worden geëvalueerd. Bij gebleken succes zullen de demontabele voorzieningen dan ook elders gebruikt worden.

Limburg manifesteert zich steeds nadrukkelijker als wielerregio, omdat alle sportieve activiteiten het toerisme en het imago ten goede komen. Het Heuvelland en de experimenteerweg zijn elk jaar het strijdtoneel voor de Amstel Goldrace, de enige wielerklassieker van Nederland. Op 1 september aanstaande komen de deelnemers aan de Ronde van Spanje tijdens de etappe Venlo-Luik door het gebied. Bovenop de Cauberg zijn dan punten voor het bergklassement van de Vuelta te verdienen. Als Amsterdam als startplaats wordt gekozen voor de Ronde van Italië van 2010, hoopt Limburg ook een plek te krijgen in het etappeschema. De regio heeft zich met steun van de wielerunie bovendien kandidaat gesteld voor het wereldkampioenschap wielrennen in 2012 of 2013. Bij toewijzing betekent dat dat er een week lang gekoerst zal worden in het Heuvelland.