Knevel (EO) neemt genoegen met minder

In 2008 verdiende EO-presentator Andries Knevel nog meer dan een minister, maar nu neemt hij genoegen met een salaris van minder dan 181.000 euro. Over die salarisverlaging maakt hij binnenkort met zijn werkgever afspraken. Bij de EO krijgen werknemers in vaste dienst sinds begin dit jaar niet meer betaald dan een bewindspersoon.

Het salaris van de EO-coryfee bedroeg vorig jaar 187.000 euro, exclusief pensioenpremies van 43.000 euro. „Andries werkt hier al heel wat jaren en was ook een tijdje directeur. In die tijd was salaris nog helemaal geen issue”, zegt een woordvoerder van de EO.

De EO lijkt nu een strengere norm te gaan hanteren dan andere publieke omroepen. Volgende maand presenteert een regiegroep van de publieke omroep een beloningscode voor bestuurders en presentatoren aan minister Plasterk (Media, PvdA). Daar zal in staan dat in een klein aantal gevallen meer mag worden betaald dan de Balkenende-norm, zegt een woordvoerder van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). De code zal alleen gelden voor nieuwe werknemers. De hoogte van het maximumsalaris kent hij niet.

In de regiegroep die de code opstelt, zitten onder anderen NPO-voorzitter Hagoort en VARA-voorzitter Keur. Uit het jaarverslag over 2008 van de VARA blijkt dat vijf presentatoren er meer verdienden dan een minister, variërend van 195.024 tot 417.796 euro. Volgens Keur, die zelf ook boven de norm zit, zijn publieke omroepen genoodzaakt dit soort bedragen te betalen om de concurrentie aan te kunnen met commerciële zenders.