Italië gaat migranten harder aanpakken

Illegale migranten op Italiaans grondgebied kunnen voortaan een boete krijgen die kan oplopen tot 10.000 euro. Italianen die migranten helpen onderduiken riskeren een soortgelijke boete en een gevangenisstraf. Dat heeft het Italiaanse parlement gisteren beslist.

De nieuwe wetgeving maakt het ook mogelijk om migranten tot zes maanden vast te houden in opvangcentra. Tot nu was dat beperkt tot twee maanden. Het wordt gemeentebesturen en burgers ook gemakkelijker gemaakt om burgerwachten te organiseren.

Italië is een logische keuze voor veel Afrikaanse asielzoekers, wegens de nabijheid en de grotendeels onbewaakte kustlijn. Italië had al een wet waarbij migranten alleen in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning of een status als asielzoeker als ze een baan hebben. Anders worden ze het land uitgezet. Vooral onder druk van coalitiepartner Lega Nord is de wetgeving nu nog strenger geworden.

Bijna 37.000 migranten, hoofdzakelijk uit Afrika, zochten afgelopen jaar asiel in Italië. Dat is het op drie na hoogste aantal ter wereld en na Frankrijk het hoogste aantal binnen de Europese Unie. De regering van Silvio Berlusconi klaagt erover dat ze door de EU in de steek wordt gelaten en het probleem alleen moet oplossen.

Italië ondertekende in augustus vorig jaar een akkoord met Libië, waardoor het op zee onderschepte migranten terug naar dat land kan sturen. Sinds eind vorige week gebeurt dat ook, ondanks kritiek van mensenrechtenorganisaties dat migranten zo de kans wordt ontnomen om politiek asiel aan te vragen. Italië argumenteert dat de beoordeling over politiek asiel evengoed zou kunnen gebeuren door VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR in Libië. Sinds vanochtend beschikt Libië ook over drie door Italië geschonken schepen die meehelpen met de patrouilles. In totaal moeten er zes van dergelijke patrouilleboten komen met Libische militairen aan boord.

Italië is geen uitzondering binnen de EU. In Griekenland riskeren illegalen eveneens een gevangenisstraf. (Reuters, AFP)