ING boekt onverwacht groot verlies: 793 miljoen

Bank-verzekeraar ING heeft meer verlies geleden in het eerste kwartaal van dit jaar dan analisten hadden verwacht. Dat bleek uit de cijfers die ING gisteren bekend heeft gemaakt. Het nettoresultaat na belasting kwam uit op 793 miljoen euro verlies, tegenover 1,5 miljard winst in het eerste kwartaal van vorig jaar. Analisten hielden rekening met een verlies van 451 miljoen euro.

Het verlies wordt veroorzaakt door sterke waardedalingen van beleggingen van in totaal 1,7 miljard euro door de negatieve stemming in de markten. De bankentak van ING wist toch een winst te boeken van 698 miljoen euro voor belasting. De verzekeraar daarentegen boekte een verlies van bijna 1 miljard euro voor belasting.

Bestuursvoorzitter Jan Hommen zei in een toelichting dat de markten verder zijn afgekalfd, vastgoedprijzen bleven dalen en de verliezen op leningen bleven toenemen. „Onze eerste prioriteit is het terugdringen van kosten en risico’s en de balans versterken.”

ING kondigde vorige maand al aan de structuur van het bedrijf verregaand te versimpelen. Ook snijdt het bedrijf voor 1 miljard in de kosten, onder meer door mondiaal 7.000 banen te schrappen. Daarvan zijn er nu al 5.380 weg.

ING kwam vorig jaar zwaar in de problemen, onder meer door een portefeuille met Amerikaanse hypotheekbeleggingen. Na een kapitaalinjectie van 10 miljard euro door de Nederlandse Staat (tegen een jaarlijkse rente van 8,5 procent), moest in november ook nog voor bijna 30 miljard aan risicovolle hypotheekbeleggingen van de balans gehaald worden.

Op de resterende hypotheekobligaties die nog op de balans staan, moest weer worden afgeschreven: in totaal 178 miljoen euro. Omgerekend zou de staat 712 miljoen euro op zijn deel moeten afschrijven, ware het niet dat het ministerie van Financiën zich niet aan dezelfde boekhoudregels hoeft te houden als ING.

‘Soul Insurance’ van Angie Stone