Houston Rockets mist 2 meter 29

Houston Rockets mist de geblesseerde Yao Ming.

De ploeg speelt vandaag de zesde wedstrijd tegen LA Lakers in de tweede ronde van de play-offs in de NBA.

Vanaf linksboven, met de klok mee: Dallas Mavericks-Denver Nuggets, Atlanta Hawks-Cleveland Cavaliers, L.A. Lakers-Houston Rockets en Boston Celtics-Orlando Magic (deze foto). Foto’s AFP en Reuters BOSTON - MAY 12: Rashard Lewis #9 of the Orlando Magic heads for the basket as Paul Pierce #34 of the Boston Celtics defends in Game Five of the Eastern Conference Semifinals during the 2009 NBA Playoffs at TD Banknorth Garden May 12, 2009 in Boston, Massachusetts. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement. Elsa/Getty Images/AFP == FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY ==
Vanaf linksboven, met de klok mee: Dallas Mavericks-Denver Nuggets, Atlanta Hawks-Cleveland Cavaliers, L.A. Lakers-Houston Rockets en Boston Celtics-Orlando Magic (deze foto). Foto’s AFP en Reuters BOSTON - MAY 12: Rashard Lewis #9 of the Orlando Magic heads for the basket as Paul Pierce #34 of the Boston Celtics defends in Game Five of the Eastern Conference Semifinals during the 2009 NBA Playoffs at TD Banknorth Garden May 12, 2009 in Boston, Massachusetts. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement. Elsa/Getty Images/AFP == FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY == AFP;ELSA

De basketballers van Houston Rockets zouden zonder hun geblesseerde spelmaker Yao Ming kanonnenvoer zijn in de play-offs met Los Angeles Lakers. Maar zonder de Chinese volksheld – met 2,29 meter de langste speler in de Amerikaanse profcompetitie NBA – bracht de ploeg afgelopen zondag de stand in de serie op 2-2. De Rockets konden niet meer stuk, hun gerenommeerde tegenstanders werden weggezet als verwende losers.

Aaron Brooks, met 1,83 meter de kleinste speler van de Rockets, werd met 34 punten de held van de 18.313 supporters in de Toyota Arena. De jonge guard, die met nummer 0 speelt op zijn shirt, verwees na afloop naar de afwezigheid van Yao (gebroken voet) en diens adjudant Tracy McGrady (knieblessure) en eerdere blessures van de ervaren reus Dikembe Mutombo en de hardwerkende aanvaller Shane Battier. „We schrijven onszelf nooit af, omdat we het hele seizoen al spelers hebben gemist. We waren er klaar voor omdat we eraan gewend zijn.”

Maar dinsdag sloegen de Lakers vernietigend terug. Op bezoek in het vijandige Staples Center, waar de sterren uit Hollywood langs de houten vloer zitten, verloren de Rockets met 118-78. Niet eerder moest de in 1967 in San Diego opgerichte en in 1971 naar Houston verhuisde club in de play-offs een verschil van liefst veertig punten slikken. „We speelden tegenovergesteld aan de vorige wedstrijd”, zei coach Rick Adelman na afloop. „Echt alles was anders vanavond.”

Voor de Rockets is het bereiken van de tweede ronde van de play-offs eigenlijk al een bijzondere prestatie. De derde profclub van de staat Texas – naast San Antonio Spurs en Dallas Mavericks – behaalde aan de hand van de Nigeriaans-Amerikaanse spelmaker Hakeem Olujawon de eerste twee NBA-titels, in 1994 en 1995. Na diens vertrek wist de ploeg van 1999 tot en met 2003 niet eens meer de play-offs te halen. Pas met de komst van Yao bereikten de Rockets weer de strijd om de NBA-titel, waarin de ploeg tot dit seizoen steeds in de eerste ronde werd uitgeschakeld.

Houston versloeg vorige maand in zes wedstrijden Portland Trail Blazers, waardoor de ploeg van Adelman werd gekoppeld aan Los Angeles Lakers, dat met titelhouder Boston Celtics en Cleveland Cavaliers van sterspeler LeBron James favoriet is voor de titel. De Rockets kunnen vannacht in het eigen Toyota Center op gelijke hoogte komen met de ploeg van succescoach Phil Jackson, maar erg waarschijnlijk is dat niet. Dinsdag werd pijnlijk duidelijk dat Houston zonder Yao een aanspeelpunt en aanjager mist.

De Lakers beschikken daarentegen wel over hun vedette Kobe Bryant, in augustus nog een van de gangmakers bij de Amerikaanse nationale ploeg die in Peking de olympische titel behaalde. Hij bepaalt in de meeste wedstrijden het tempo, stippelt de tactiek uit en forceert fouten bij de tegenstander. Bryant maakte in de vijfde wedstrijd al 26 punten en verklaarde na afloop dat de Lakers alleen nog maar beter kunnen.

„Het is gelukkig geen American football, dan waren we na een wedstrijd klaar geweest”, zei Rockets-verdediger Ron Artest, dinsdag een van de minste spelers op de vloer. „We kunnen nu alleen maar positief blijven, omdat we ze ook zonder Yao hebben verslagen.”

Ook coach Adelman verwees naar de verrassende overwinning in de vierde wedstrijd. „Ik denk dat we goed op deze nederlaag reageren, net als bij de teleurstelling over de blessure van Yao.”

De winnaar van de tweestrijd tussen Houston Rockets en Los Angeles Lakers neemt het in de finale van het westelijke competitiegedeelte van de NBA waarschijnlijk op tegen Denver Nuggets, dat met 3-1 leidt tegen Dallas Mavericks. Vannacht speelden de ploegen de vijfde partij. Als de Nuggets hebben gewonnen, zijn ze door naar de finale. In de Eastern Conference heeft Cleveland Cavaliers de finale al bereikt, dankzij een 4-0 overwinning op Atlanta Hawks. Boston Celtics leidt met 3-2 tegen Orlando Magic.

’Hit ’em high’ van B-Real, Coolio, Busta Rhymes, LL Cool J, Method Man; uit de film ‘Space Jam’ met basketballer Michael Jordan

    • Michiel Dekker