Gordon è mobile

Negen maanden nadat een RTL-cameraman door Russisch vuur is gedood, staan RTL-troetelhomo’s een liedje en een dansje te doen in Moskou.

Russische kranten schreven destijds dat de cameraman door een auto-ongeluk was omgekomen; onderzoek van Defensie wees uit dat het om een clusterbom ging. Rusland ontkende het gebruik van dit laffe wapen, dat sinds vorig jaar in meer dan honderd landen verboden is.

Ik weet natuurlijk ook wel dat een totaal gebrek aan schaamte eigen is aan de showbusinessvariant van de homoseksuele medemens, maar dat ze bereid zijn om in glimmende jasjes te dansen in de hoofdstad van het land dat zojuist hun eigen cameraman heeft vermoord, daar sta ik toch wel van te kijken.

The show must go on, zullen de Toppers gedacht hebben, en zo heeft iedereen zijn eigen redenen om te dansen naar de pijpen van het imperium van Poetin en zijn marionettenpop Medvedev. Of het nu aardgas is of aandacht, we zijn bereid ons eergevoel ervoor bij het grofvuil te zetten.

Wat Verdi schrijft over de vrouw, geldt voor de shownicht in het kwadraat: la donna è mobile. De shownicht is wisselvallig.

Als zaterdag de Moskouse homoparade met geweld wordt neergeslagen, dan trekt Gordon zich terug uit de finale. Halen ze die finale niet, dan loopt Gordon zaterdag zelf mee. Bij RTL Boulevard verklaarde hij: „Dan kan ik zo toch nog mijn statement maken.” Lees: wereldnieuws worden. Haalt hij die finale toch, dan is hij kennelijk al wereldnieuws genoeg, en is de parade hem het risico niet langer waard.

Als Gordon werkelijk begaan was met de Russische homoactivisten, dan had hij zich meteen moeten terugtrekken toen Moskou de parade verbood. Maar dat trekt minder camera’s.

In alle gevallen zal hij voor een RTL-camera net zulke tranen plengen als toen hij hoorde dat zijn zelfgeschreven liedje was verkozen. In pianto o in riso, – è menzognero. In tranen of breeduit lachend, – de shownicht is altijd leugenachtig.

Christiaan Weijts

‘La donna è mobile’ van Giuseppe Verdi, uit de opera Rigoletto

    • Christiaan Weijts