Gezag Islamabad brokkelt af

Slechts 38 procent van de Pakistaanse North-West Frontier Province is volledig onder controle van de Pakistaanse overheid. In 24 procent van de provincie heeft zij alle gezag verloren. Dat concludeert de Urdutalige afdeling van de BBC na een grondig onderzoek.

De studie toont aan dat de invloed van de Talibaan niet beperkt blijft tot de semi-autonome tribale gebieden aan de grens met Afghanistan en de Swat-vallei, waar het leger met een militair offensief de macht wil heroveren op de Talibaan. Ook in de miljoenenstad Peshawar – de hoofdstad van de provincie – en in de zuidelijke rurale regio die grenst aan het zuiden van de provincie Punjab zijn Talibaan aanwezig.

De Pakistaanse president Zardari, gisteren op bezoek bij de Britse premier Brown, noemde het onderzoek „incorrect” en „misleidend”. In Londen maakte Zardari afspraken met Brown over nauwere Brits-Pakistaanse samenwerking in terreurbestrijding. Vorige week had hij over hetzelfde onderwerp overleg gevoerd met de Amerikaanse president Obama en de Afghaanse president Karzai. Legerwoordvoerder Athar Abbas zei dat het onderzoek „zwaar overdreven” was: „De realiteit op de grond geeft geen enkele aanwijzing voor een dergelijke invloed.”

Het onderzoek is gebaseerd op de berichtgeving van de BBC-Urdu van het afgelopen anderhalf jaar, aangevuld met gesprekken met bestuurders, politiefunctionarissen en journalisten. De BBC hanteerde strenge criteria: veiligheidsincidenten moesten kunnen worden toegeschreven aan de Talibaan, niet aan algemene wetteloosheid. Ook moest er een zekere mate van officiële bevestiging zijn dat er Talibaan in de betreffende regio aanwezig zijn. De Talibaan moesten lokale commandanten hebben aangewezen en de steun hebben van lokale madrassa’s (koranscholen).

In de afgelopen dagen zijn ruim 700.000 inwoners het geweld in de Swat-vallei en de districten Buner en Lager Dir ontvlucht. Inwoners die nog vastzitten in Mingora, de belangrijkste stad van de Swat-vallei, meldden de BBC dat de Talibaan er landmijnen plaatsen en loopgraven aanleggen. Het afgelopen jaar waren al een half miljoen Pakistanen gevlucht voor geweld in onder andere de tribale regio Bajaur. (BBC, Reuters)