Feestelijke Balkanidylle wreed verstoord door Stalin

Silent Wedding (Nunta muta). Regie: Horatiu Malaele.In: 6 bioscopen. * * * Silent Wedding (Nunta muta). Regie: Horatiu Malaele.In: 6 bioscopen.
Silent Wedding (Nunta muta). Regie: Horatiu Malaele.In: 6 bioscopen. * * * Silent Wedding (Nunta muta). Regie: Horatiu Malaele.In: 6 bioscopen.

Silent Wedding (Nunta muta). Regie: Horatiu Malaele.In: 6 bioscopen. * * *

De Roemeense film Silent Wedding begint in het heden. Een filmploeg maakt zich op om met behulp van een helderziende een reportage te maken over een vrijwel verlaten fabrieksterrein dat in precommunistische tijden een idyllisch dorpje was. De paragnost voelt dat hier in het verleden iets ernstigs is gebeurd.

Dan beginnen de flashbacks. Het is 1953 en de Balkanclichés vliegen je om de oren. De luidruchtige bewoners worden dronken, vliegen elkaar in de haren om elkaar daarna weer te omhelzen. De kleurrijke bewoners van het dorp maken zich op voor een groot huwelijksfeest. Maar dan komt een Russische soldaat roet in het eten gooien. In verband met de dood van Stalin mag er een week lang geen feest gehouden worden. Wat dan volgt, staat in schril contrast met de al te stereotype scènes van het eerste uur. De uitbundigheid en levensvreugd van de dorpsbewoners is voorgoed verleden tijd.

André Waardenburg

‘Silent Regiment’ van Mala Vita

    • André Waardenburg