Europa moet beloften wel nakomen

Landen van de Europese Unie geven veel minder geld uit aan ontwikkelingshulp dan beloofd. Als het budget niet snel omhoog gaat, hebben Europese landen in 2010 40 miljard euro minder besteed dan ze aanvankelijk hebben toegezegd. Dat maakt Concord, de Europese koepel van hulporganisaties, vandaag bekend. „Ze komen niet eens in de buurt van de beloofde hulp”, zegt Jasmine Burnley, coördinator van het onderzoek van Concord.

Europese landen lijden zelf onder de economische crisis. Is het dan niet logisch dat ze bezuinigen?

„Het is misschien een aantrekkelijke en snelle oplossing, maar niet het antwoord op de economische crisis. We willen niet ontkennen dat ook in Europa armoede en ontslagen nu een issue zijn, maar in ontwikkelingslanden komt de crisis vele malen harder aan. Onderzoeken van de Wereldbank tonen aan dat ontwikkelingslanden minder mogelijkheden hebben om adequaat te reageren op de crisis. Wat kan een land dat al 700 miljoen dollar schuld heeft, extra voor zijn bevolking doen? Het heeft geen zin om daar te snijden waar de impact het grootst is.”

Maar Europa heeft in 2008 wel meer geld aan hulp uitgegeven dan in 2007.

„In 2008 is het bedrag maar heel licht gestegen, met 4 miljard. De EU beloofde in 2002 0,7 procent van het bruto binnenlands product uit te geven aan ontwikkelingshulp. Dat kwam in 2008 slechts neer op 0,4 procent. Ook hebben al meerdere landen aangekondigd in hun ontwikkelingsbudget te snijden: Italië, Letland en Ierland. Wij zijn bang dat zij slechts het topje van de ijsberg vormen.

„Verder is duidelijk geworden dat overheden uitgaven tot ontwikkelingshulp rekenen, die niet onder die noemer vallen. Ze tellen subsidies voor buitenlandse studenten of kosten voor de opvang van vluchtelingen mee. Goede zaken, maar niet om sier mee te maken onder het kopje ontwikkelingshulp.”

Dus landen moeten toch over de brug komen met hun geld?

„Ja. Zolang overheden miljarden uitgeven aan het overeind houden van banken uit hun eigen land, is het gebrek aan geld geen excuus.”

‘Help is around the Corner’ van Coldplay

    • Annemarie Kas