Essent en RWE voeren druk op en leggen milieuafspraken vast

Rotterdam. De energiebedrijven Essent en RWE gaan een stichting oprichten die erop moet toezien dat aangekondigde investeringen in duurzame energie ook worden nagekomen. Met deze zet hopen ze de weifelende provincie Noord-Brabant alsnog te laten instemmen met de beoogde overname van Essent door RWE. Het Duitse concern wil Essent overnemen, voor 9,3 miljard euro. RWE heeft daarbij als eis gesteld dat het meer dan 80 procent van de aandelen in handen krijgt. Omdat Noord-Brabant 30,8 procent van de aandelen Essent bezit, is het ja-woord van de provincie doorslaggevend. Maar Provinciale Staten van Noord-Brabant hebben vorige maand tegen de overname geadviseerd, onder meer omdat er twijfels bestaan of RWE daadwerkelijk miljarden in Nederland gaat investeren in windparken, schonere gas- en kolencentrales en plannen om het broeikasgas CO2 ondergronds op te slaan.