Elsevier maakte zes neptijdschriften voor medicijnfabrikanten

rotterdam. Medisch uitgever Elsevier heeft vorige week toegegeven dat het van 2000 tot 2005 zes neptijdschriften heeft uitgegeven die doorgingen voor wetenschappelijke bladen. In werkelijkheid waren het marketingbladen, betaald door farmaceutische bedrijven. De in Australië verschenen bladen hadden namen als Australasian Journal of General Practice en Australasian Journal of Bone & Joint Medicine. De tijdschriften zien er degelijk uit, ook omdat de naam van de Engels-Nederlandse uitgever prominent op de voorpagina prijkt en de naam van de sponsor niet. De inhoud van de neptijdschriften bestond grotendeels uit heruitgaven van gunstig uitgevallen medicijnstudies van de betalende bedrijven. Afgelopen maand kwam de kwestie aan de orde in een rechtszaak tegen medicijnfabrikant Merck. Dat bedrijf werd aangeklaagd door een Australiër die een hartaanval kreeg, terwijl hij een pijnstiller gebruikte waarvan bekend was dat die hartproblemen veroorzaakte. In een van de neptijdschriften had Merck er positieve studies over gepubliceerd.