Een duistere parallelle sprookjeswereld

Coraline

Regie: Henry Selick. In: 89 bioscopen (Engelse en Nederlandse versie.) * * * *

Het meisje Coraline verhuist met haar ouders naar een groot maar bouwvallig huis met veel verdiepingen. Haar ouders hebben geen tijd om met haar te spelen. De toch al met een rijke fantasie gezegende Coraline gaat uit verveling op onderzoek uit.

Ze opent een deur, kruipt door een donkere gang en komt plotseling terecht in een parallelle wereld. Hier hebben haar vader en moeder wel tijd voor haar, krijgt ze heerlijk eten voorgeschoteld en blijken de buren bijzonder interessant. De ochtend erna wordt ze dan weer wakker in haar eigen bed, waarna ’s avonds hetzelfde ritueel volgt, totdat blijkt dat er een prijs staat op haar plezierige tijd in de ‘andere’ wereld.

Coraline is een lust voor het oog. De beide werelden zijn mooi van elkaar gescheiden: de één grauw en troosteloos, de ander kleurrijk en vol vrolijkheid.

De stemmige muziek van Bruno Coulais ondersteunt het feeërieke karakter van de film. Eerst zijn de liedjes nog opgewekt, daarna wordt de muziek steeds duisterder.

André Waardenburg

‘Parallel Universe’ van Red Hot Chili Peppers