De begrafenis van Buleczka, waarbij één bevriende cavia aanwezig was

Op dagen dat het lente lijkt maar ineens koud is, op dagen dat ik moe en chagrijnig ben, en op dagen dat ik gewoon zin heb om naar plaatjes en filmpjes van extreem schattige dieren te kijken, ga ik naar cuteoverload.com, een site over extreem schattige dieren.

Ooit belandde ik op cuteoverload omdat ik een filmpje had gevonden over een babyhamster die een heel klein stukje broccoli at en daarbij met zijn voetjes trappelde. (Deze verhaallijn is zeer representatief voor de meeste filmpjes op cuteoverload.) Nadat ik dat filmpje meerdere malen aan iedereen in mijn omgeving had laten zien – ‘Aaf, ik vind dat hamstertje met die broccoli ook heel lief, en bijzonder, maar kunnen we het nu weer ergens anders over hebben?’ – besloot ik in mijn eentje de rest van cuteoverload te bekijken.

Nou, de hamster met broccoli was nog maar een klein voorproefje van de schattigheid die me te wachten stond. Zoveel poesjes in soepkommen, zoveel puppy’s met een kurkje in hun mond, zoveel stervende hamsters (zie het fotoverhaal One Hamster’s Last Day On Earth over de hamster Buleczka, die op haar sterfdag door haar eigenares meegenomen werd naar haar lievelingspark, haar lievelingsboom, haar lievelingspaardebloemenveldje, en waarin ook de begrafenis van Buleczka, waarbij één bevriende cavia aanwezig was, is gedocumenteerd): het werd me bijna teveel.

Na het bekijken van tientallen, of eigenlijk duizenden, foto’s en filmpjes kan ik een paar dingen zeggen over de schattigheidsfactor van dieren. Dieren zijn vooral schattig als ze klein of jong zijn. Dieren zijn extra schattig als je ze ergens in zet (een wasbak, of liever nog, een espressokopje). Dieren zijn nóg schattiger in combinatie met andere, onverwachte dieren. Denk aan een kip die broedt op een puppy. Of een poes die wandelt op een paard. Slapende dieren zijn vaak schattiger dan wakkere dieren. Slapende dieren van wie één pootje dom naar beneden bengelt, zijn weer schattiger dan slapende dieren zonder bengelende pootjes.

En ik heb nog iets geleerd: ik heb een nieuw lievelingsdier. Mijn nieuwe lievelingsdier is de grote plompe lori. Dat is een halfaap. Alleen al vanwege zijn soortnaam scoort hij hoog bij mij. Het helpt ook dat hij immense, vermoeide, zwartomrande ogen heeft. Als je het YouTube-filmpje Slow Loris Loves Getting Tickled bekijkt, waarin een intens tevreden grote plompe lori onder zijn okseltjes wordt gekieteld door zijn baasje (een vrouw die ik fel, fel benijd), dan weet je genoeg.

‘Tickle Me’ van Randy Newman

    • Aaf Brandt Corstius