Congo: wraak rebellen

Tientallen Congolezen zijn om het leven gebracht door Hutu-rebellen uit wraak over een militair offensief dat steun krijgt van de VN-vredesmissie in Congo. Zeker 60 burgers en 30 soldaten zijn afgelopen weekend gedood in het dorp Ekingi in de Oost-Congolese provincie Zuid-Kivu, zo heeft het VN-bureau voor humanitaire zaken (OCHA) gisteren verklaard. In het dorp Busurungi, in Noord-Kivu, doodden Hutu-rebellen nog eens 35 burgers, aldus de VN-missie in Congo, MONUC.

De moordpartijen worden toegeschreven aan de FDLR, een groepering van extremistische Hutu’s die na de genocide in 1994 in Rwanda naar Oost-Congo vluchtten. Congo en Rwanda voerden in januari en februari samen een offensief uit tegen de FDLR, maar sinds de terugtrekking van de goed geëquipeerde Rwandezen nemen de rebellen hun oude posities weer in en voeren zij vergeldingsacties uit tegen burgers.

Hulporganisatie Oxfam bracht gisteren een rapport uit waarin het de VN-missie MONUC verwijt bij te dragen aan de problemen. MONUC verschaft logistieke militaire steun aan het Congolese leger, dat nog steeds operaties uitvoert tegen de FDLR. Daarmee voedt MONUC indirect de wraakacties van de FDLR tegen onschuldige burgers, aldus Oxfam. (Reuters, AFP)