'Boycot krenten van uitgevers'

Kinderboekenschrijvers hebben de afgelopen jaren hun inkomsten zo zien dalen, dat zij niet of nauwelijks meer in staat zijn hoogwaardige literatuur te produceren. Om die reden moeten de schrijvers collectief de vele krenterige uitgevers boycotten.

Deze oproep deed kinderboekschrijver Sjoerd Kuyper gisteren tijdens de jaarlijkse Annie M.G. Schmidtlezing in Leiden. „Ik voel minachting voor wie ik ben, wat ik gemaakt heb en nog maken wil. Het verleden is vergeten, de toekomst is taboe, alleen het heden geldt, kille calculatie tegenover mijn ziel en zaligheid”, zei hij.

Kuyper (Amsterdam, 1952) is een van Nederlands belangrijkste schrijvers van kinderboeken. Hij won onder meer een Gouden Griffel voor Robin en God (1996) en schreef ook de scenario’s voor de succesvolle jeugdfilms Het zakmes (1992) en Morisson krijgt een zusje (2008). Toch verdient Kuyper nu minder dan een tiende van wat hij in 1998 verdiende. Van de vijftig boeken die hij heeft geschreven zijn er nog maar vijf in druk.

Deze inkomensdaling is volgens Kuyper te wijten aan de kinderboekuitgevers die „auteurs steeds beroerdere contracten aanbieden”. Zo kreeg Kuyper vroeger voor een geïllustreerd boek 10 procent als schrijver en betaalde de uitgever de tekeningen. Nu krijgt de schrijver 7,5 procent en de tekenaar 2,5 procent. „De schrijver betaalt nu dus de tekeningen”, zei Kuyper: „Dat betekent 25 procent loonsverlaging voor mij.”

Als gevolg daarvan moeten schrijvers zich in leven houden met ‘dingetjes’ als ‘liedjes, lezinkjes en opdrachtjes’. Daardoor komt de schrijver steeds minder toe aan boeken die maanden werk kosten. „En zo vergeet je waar het je om ging toen je begon met schrijven”, zei Kuyper.

Schrijvers moeten volgens Kuyper weigeren om nog langer te werken met uitgevers die niet werken met het zogeheten modelcontract: „Als we het twee, drie jaar volhouden, zijn we spekkoper. Want de wereld kan niet zonder kinderboeken.”

De volledige tekst lezing is te lezen via www. nrc.nl/kunst

    • Karel Berkhout