Bayern is voor elke coach een grote uitdaging

AZ en Bayern München bereikten gisteren een overeenkomst over de overgang van trainer Louis van Gaal. In een succesjaar komt hij in een volledig ander werkklimaat terecht.

Tweeduizendnegen is voor Louis van Gaal het jaar van de triomf aan het worden. Hij werd met de provincieclub AZ kampioen van Nederland, de concurrentie op een straatlengte achter zich latend. Hij liet in navolging van andere jaren weer verschillende spelers, zoals topscorer Mounir El Hamdaoui, doorbreken. En sinds gisteren is na een wekenlange stroom van speculaties eindelijk zeker dat de 57-jarige Amsterdammer in dienst treedt bij een prominente Europese club, FC Bayern München.

Het was al jaren een droom voor Van Gaal om in Beieren aan de slag te gaan. Gistermorgen gaf AZ zich gewonnen in de strijd om het behoud van Van Gaal, die nog een contract heeft van een jaar in Alkmaar. ’s Middags kwam een delegatie van Bayern München, met voorzitter Karl-Heinz Rummenigge, technisch directeur Uli Hoeness, financieel directeur Karl Hopfner en teammanager Christian Nerlinger, per privévliegtuig naar Amsterdam en bracht vervolgens een bliksembezoek aan het kantoor van AZ-voorzitter Dirk Scheringa in Wognum. Volgens de Duitsers werd de overeenkomst in een opperbeste sfeer bezegeld. Bayern zette het akkoord vervolgens aan het begin van de avond op zijn eigen website, nog voordat AZ het nieuws wilde bevestigen.

AZ mag in de zomer van 2010 als tegenprestatie een oefenwedstrijd spelen tegen de Duitse recordkampioen. Voorzitter Scheringa had zich maandag nog voorgenomen de Bayern-delegatie onder het genot van een kopje thee mee te delen dat Van Gaal niet beschikbaar was. Achteraf allemaal flauwekul dus. Hij zou zich juist als een gentleman hebben opgesteld in het onderhoud dat niet meer dan een uur in beslag nam. De partijen waren bij elkaar gebracht door Rolf Leeser, vriend van de overleden coach Rinus Michels. De Bayern-bestuurders werden door Scheringa met alle egards ontvangen.

Aloysius Paulus Maria (Louis) van Gaal tekent bij Bayern een contract voor twee jaar. Volgens Duitse media zou hij naast Andries Jonker (technisch directeur Willem II) en Frans Hoek (keeperstrainer) ook de twee video-analisten Max Reckers en Kees Verver van AZ willen meenemen naar Bayern. En mogelijk zijn verlengstuk in het veld Stijn Schaars, voor wie Bayern dan de hoofdprijs moet betalen. Ook doelman Sergio Romero wordt genoemd.

Rummenigge meldt op de website van Bayern dat hij blij is dat zijn club als opvolger van Jürgen Klinsmann een ervaren, succesvolle trainer heeft vastgelegd. Twaalf maanden geleden leek de trainersloopbaan van Van Gaal op een dood spoor beland. Na een jaar waarin AZ op de laatste dag naast de titel greep, had hij nu een rampseizoen achter de rug. Zijn ploeg plaatste zich niet voor Europees voetbal en Van Gaal had zijn ontslagbrief al ingediend. De spelers Schaars en Kew Jaliens haalden hem over te blijven. Van Gaal verwijderde enkele slecht functionerende spelers, verloor de eerste twee duels in de nieuwe competitie door de afwezigheid van de olympische internationals, moest van sommige media horen dat zijn tijd voorbij was, en werkte vervolgens aan een ongeslagen reeks van 28 duels. Ondanks een nederlaag in de kampioenswedstrijd tegen Vitesse, was de titel al lang zeker.

Daarmee rekende Van Gaal af met zijn criticasters. Met FC Barcelona of Manchester United kan elke trainer kampioen worden, met AZ, dat over een begroting beschikt van dertig miljoen euro, maar een enkeling.

Van Gaal won in de jaren negentig met Ajax alles wat als club te winnen is. En bij Barcelona pakte hij twee keer de Spaanse titel, in 1998 en 1999. Daarna bleef de prijzenkast in huize Van Gaal leeg. Al vindt hij dat de laatste titel van Ajax in 2004 ook op zijn conto geschreven moet worden. Toen was hij immers technisch directeur in de Arena. Zijn trainerscarrière leek na het drama met Oranje en zijn tweede mislukte avontuur bij Barcelona ten einde. Met intense revanchegevoelens toog hij naar Alkmaar voor een ogenschijnlijk onmogelijke missie en nu is die loopbaan glorieus opgebloeid.

Scheringa wilde, na een nachtje slapen, ongetwijfeld niet op zijn geweten hebben dat hij Van Gaal een unieke kans heeft ontnomen. Bayern is niet alleen recordkampioen van Duitsland, het staat op de financiële ladder van Europese topclubs op de vierde plek, achter Manchester United, Real Madrid en Arsenal. Volgens cijfers van Deloitte heeft de club een waarde van 1,1 miljard euro en een omzet van 465 miljoen. Dat zijn bedragen die indruk moeten maken op de Noord-Hollandse kredietverstrekker. Maandag maakte Scheringa bekend dat AZ de begroting voor volgend seizoen opschroeft naar veertig miljoen, mede door het startgeld van de Champions League. Meer rek zit er niet in.

Van Gaal denkt ongetwijfeld dat hij bij Bayern München zal passen. Dat zal moeten blijken. Bayern staat door de intriges, achterklap en de sterallures van de spelers bekend als FC Hollywood. Vorig seizoen bleek bij AZ dat Van Gaal het in zo’n werksfeer moeilijk heeft. De coach presteert op zijn best met jonge spelers. Zij staan ervoor open door hem te worden gekneed. Nu kan hij zich bewijzen met een selectie vol goed betaalde arrivés, in een omgeving waar alleen de titel telt en de media meedogenloos. En dan zijn er nog Franz Beckenbauer en Paul Breitner, beiden in dienst van FC Bayern, maar even genadeloos als opportunistisch in hun columns en analyses in Duitse kranten.

    • Erik Oudshoorn