Bang voor het balkon

Angst Regie: Michiel van Erp. In: Ketelhuis, Amsterdam, ’t Hoogt, Utrecht, Filmtheater, Den Haag scene uit de documentaire Angst (2009) FOTO: Cinema Delicatessen * * *
Angst Regie: Michiel van Erp. In: Ketelhuis, Amsterdam, ’t Hoogt, Utrecht, Filmtheater, Den Haag scene uit de documentaire Angst (2009) FOTO: Cinema Delicatessen * * * Cinema Delicatessen

Angst

Regie: Michiel van Erp.In: Ketelhuis, Amsterdam, ’t Hoogt, Utrecht, Filmtheater, Den Haag * * *

De angsten waar de vijf mensen aan lijden die centraal staan in de nieuwe film van Michiel van Erp zijn ingebeeld en tegelijk maar al te reëel. Een jong meisje is bang dat mensen haar vies vinden, wat leidt tot ellenlange, dwangmatige douchebeurten; een ex-apotheker lijdt aan de angst om het balkon of een brug op te gaan, omdat hij niet zeker weet dat hij niet zal springen; een jonge, oververmoeide vrouw durft niet te gaan slapen, zo bang is ze voor inbrekers. Soms is de oorzaak duidelijk aanwijsbaar – misbruik of een ander traumatisch voorval in het verleden – soms ook blijft de reden voor de angst in nevelen gehuld.

De regisseur volgt zijn hoofdpersonen bij hun therapieën en blijft in de intieme scènes meestal op gepaste afstand. Veel indruk maakt de diepe angst die soms in de ogen valt te lezen. Psychische klachten worden nog weleens afgedaan als ‘gezeur’. Van Erp maakt daar korte metten mee.

Peter de Bruijn

‘The Fear’ van Lily Allen

    • Peter de Bruijn