Akkoord Bayern en AZ over Louis van Gaal

Louis van Gaal treedt op 1 juli in dienst bij Bayern München. De Beierse club maakte gisteravond bekend een overeenkomst met de trainer en zijn werkgever AZ te hebben bereikt over een overgang. Een delegatie van Bayern München sprak gistermiddag met de leiding van AZ. „We zijn blij met Louis van Gaal een ervaren en succesvolle trainer te hebben binnengehaald”, zei voorzitter Karl-Heinz Rummenigge enkele uren later.

Van Gaal tekent een contract bij zijn nieuwe club tot de zomer van 2011. Als tegenprestatie zal Bayern een vriendschappelijke wedstrijd tegen AZ spelen. De trainer had bij AZ, dat hij dit seizoen kampioen heeft gemaakt, nog een verbintenis tot de zomer van 2010. Van Gaal maakte maandag op de kampioensreceptie van de Alkmaarse club nog duidelijk dat Bayern München zijn „droomclub” is. „Ik denk dat ik bij deze club zal passen”, verkondigde hij.

In het programmablad van AZ voor het slotduel van afgelopen zondag tegen SC Heerenveen (3-1) richtte Van Gaal nog een smeekbede aan AZ-voorzitter Dirk Scheringa. De kredietverstrekker heeft steeds verkondigd dat hij de Amsterdamse oefenmeester aan zijn contract wilde houden.

Volgens Van Gaal zou hij een mondelinge toezegging hebben dat hij zijn contract niet hoefde uit te dienen als hij AZ kampioen maakte. Scheringa ontkende dit. Toch heeft hij in twee gesprekken clementie getoond voor de succestrainer.

AZ zal nu op zoek moeten naar een opvolger. Co Adriaanse liet gisteren weten niet beschikbaar te zijn. Noch voor AZ, dat als eerste bij hem aanklopte, noch voor Ajax dat zich deze week meldde. Hij is nog in de race voor de Oostenrijkse titel met zijn club Salzburg en wil zich daarna bezinnen op zijn toekomst. Adriaanse is ook benaderd door het Portugese Benfica en vindt dat een interessantere optie dan een Nederlandse club.

‘Louis, Louis’van Teitur