4x talent volgens experts

Corinne Noordenbos,

Fotografe en hoofd afdeling fotografie Koninklijke Academie van de Beeldende Kunsten, Den Haag.

Wie is volgens u hét fotografietalent van Nederland op het gebied van verhalende fotografie?

„Ik denk meteen aan Wassink-Lundgren, die ik een paar jaar geleden in Utrecht nog les heb mogen geven. Ze zijn in de korte tijd dat ze nu afgestudeerd zijn al heel erg groot geworden, maar ik verwacht nog veel meer van ze. Ruben en Thijs zijn alle twee heel goed in conceptueel denken. Zo hebben ze samen een boekje gemaakt, Empty Bottles, over flessenoprapers van China. Met het vastleggen van zoiets simpels vertellen ze een ingewikkeld verhaal over de Chinese samenleving.”

Zijn ze vooral als duo interessant?

„Als duo, maar zeker ook apart. Thijs heeft net zijn master in Londen afgerond, waarvoor hij gefotografeerd heeft met pasfotohokjes. En Ruben is nog bezig met zijn master in Beijing. Hij heeft Chinees geleerd, woont daar en dat terwijl hij twee meter lang is. Hij valt altijd op. Maar dat deert hem niet, het maakt hem alleen maar nieuwsgieriger. Zowel Thijs als Ruben is in staat om nieuw en interessant werk te maken, én daarbij nog steeds over de grenzen met elkaar samen te werken.”

Frits Gierstberg,

Hoofd tentoonstellingen Nederlands Fotomuseum en bijzonder hoogleraar Fotografie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Wie is voor u het talent op het gebied van verhalende fotografie?

„Nederland kent op dit moment heel veel spannende talenten. Een paar springen er uit. Wytske van Keulen bijvoorbeeld. Zij kan heel mooi vertellen over mensen. Zoals in haar boekje We would come to doubt everything. And almost everyone would come to doubt, een soort biografie van iemand die in Spanje woont. Zij vertelt zijn levensverhaal met foto’s, maar ook met brieven uit de oorlog. Het is een beeldverhaal geworden waar je naar kunt blijven kijken. Vesselina Nikolaeva is een ander talent. Ze is begonnen met een klein boekje met als onderwerp haar oma. Daarna heeft ze een project gemaakt over een school in Sofia, waar ze vandaan komt. Net als Wytske heeft Vesselina aandacht voor de mensen die ze fotografeert, ze doet het met gevoel en nuance. Behalve dat het mooie foto’s zijn, zit er ook een maatschappelijke kant aan de verhalen.”

Marlies Krijnen,

Directeur museum Foam in Amsterdam

Wie is volgens u het fotografietalent van Nederland?

„Kim Boske. Het is moeilijk uit te leggen wat ze precies doet, maar het komt er op neer dat ze bezig is om haar eigen interpretaties van de werkelijkheid te maken. Dat doet ze door uit te gaan van de begrippen tijd en ruimte. Zo heeft ze recent een beeld van een boom gemaakt waar ze 360 graden omheen gelopen is en die ze van alle kanten gefotografeerd heeft. Uiteindelijk ontstond het beeld van een hele volle boom waarbij je direct voelt dat er iets niet klopt, al weet je niet precies wat. Dat maakt dat je je in de foto wilt verdiepen. En zodra je dat doet, ontdek je dat het beeld niet de werkelijkheid maar een door haar gecreëerde werkelijkheid is. Dat is fotografie natuurlijk altijd, maar zij vergroot dat uit.”

Flip Bool,

Senior Collecties & Onderzoek Nederlands Fotomuseum en lector fotografie AKV/St. Joost, Breda.

Wie is het talent op het gebied van verhalende fotografie?

„Er zijn meerdere talenten aan te wijzen. Zo vind ik een masterstudent uit Breda, Willem Popelier, erg goed. Hij heeft vorig jaar een ontzettend interessant eindexamenproject gepresenteerd over zichzelf en zijn eeneiige tweelingbroer. En Paulien Oltheten is een talent, al is zij niet zozeer verhalend. Ze komt oorspronkelijk van een beeldende kunst-opleiding maar fotografeert nu, en filmt ook. Zo heeft ze een prachtig filmpje gemaakt van een man met zijn hond. De man heeft een bal in zijn hand waardoor de hond compleet geobsedeerd is. Het lijkt een foto, tot de man zijn hand beweegt.”

.”

Anke Meijer

    • Anke Meijer