Zorgbedrijf Sittard dreigt failliet te gaan

Overheden en zorgverzekeraars moeten snel met een plan komen voor de financiering van de reorganisatie van het Orbis Medisch Centrum in Sittard-Geleen. Dat zegt bestuursvoorzitter Cees Sterk.

Volgens Sterk kijken ze nu te veel naar elkaar en gebeurt er niets. Als dat zo doorgaat, dreigt er uiterlijk dit najaar een faillissement. „We teren nu 2,5 à 3 miljoen euro per maand in op ons weerstandsvermogen.”

Het Orbis Medisch en Zorgconcern vroeg in maart ontslag aan voor zevenhonderd medewerkers. De grootste zorgaanbieder en werkgever in Sittard-Geleen en omgeving schrapte in het kader van een reorganisatie 485 voltijds-functies. Bij ongewijzigd beleid zou Orbis dit jaar 38 miljoen euro verlies lijden.

Belangrijkste oorzaak is het in januari in gebruik genomen Orbis Medisch Centrum, het zogenoemde ziekenhuis van de 21ste eeuw, dat te zwaar op de begroting drukt. In de thuiszorg en de tehuizen zijn de kosten te hoog en de productiviteit te laag. Orbis heeft zelf gezegd geen geld te hebben voor de reorganisatie en voor een borgstelling of achtergestelde lening in gesprek te gaan met derden. Tot nu toe heeft niemand bereidheid getoond om met de benodigde 15 miljoen euro voor een sociaal plan en 5 miljoen voor de organisatiekosten over de brug te komen. Het sociaal plan is uitgesteld. De banken willen niet omdat Orbis geen onderpand meer te bieden heeft. Het Rijk, de provincie en de zorgverzekeraars geven – in elk geval voorlopig – niet thuis.

De gemeente Sittard-Geleen is niet onwillig, maar wil in ruil voor garanties meteen wat andere zaken, zoals de sloop van het oude ziekenhuis, geregeld zien. Wethouder Pieter Meekels (financiën) vindt het bovendien „onbestaanbaar” dat de verantwoordelijkheid voor Orbis’ toekomst alleen bij zijn gemeente komt te liggen. Haast is wel geboden, vindt hij.

    • Paul van der Steen