Wielerploeg van Di Luca geeft de Giro kleur

In de bergtrui begon de etappewinnaar van gisteren, Danilo Di Luca, vandaag aan de tweede bergrit in de Ronde van Italië. Met zijn ploeg, LPR, zorgt hij voor spektakel.

Ritwinnaar Di Luca. (Foto AP) Italy's Danilo Di Luca celebrates on the podium after winning the fourth stage of the Giro d'Italia, Tour of Italy cycling race, from Padua to San Martino di Castrozza, Tuesday, May 12, 2009. (AP Photo/Marco Trovati)
Ritwinnaar Di Luca. (Foto AP) Italy's Danilo Di Luca celebrates on the podium after winning the fourth stage of the Giro d'Italia, Tour of Italy cycling race, from Padua to San Martino di Castrozza, Tuesday, May 12, 2009. (AP Photo/Marco Trovati) Associated Press

De woedende eindsprint waarmee Danilo di Luca gisteren de eerste bergrit van de Ronde van Italië won, zei meer dan duizend woorden. Als een gekooide leeuw die werd losgelaten, vloog de Italiaanse renner in de laatste tweehonderd meter langs koploper Juan-Mauricio Soler naar de ritzege in het op 1.466 meter hoogte gelegen San Martino di Castrozza. In het klassement naderde hij de nieuwe leider Thomas Lövkvist tot op twee seconden.

LPR Brakes, de ploeg van Di Luca, wordt voor het tweede jaar op rij niet toegelaten tot de meeste grote wedstrijden. Het Italiaanse team heeft geen ProTourlicentie en is afhankelijk van wildcards van organisatoren om te kunnen starten in grote wedstrijden. In tegenstelling tot een vergelijkbare ploeg als Diquigiovanni – met de onlangs van dopegebruik beschuldigde Davide Rebellin – mocht LPR niet meedoen aan de klassiekers. Eerdere dopingaffaires rond kopmannen Di Luca en Alessandro Petacchi blijven de ploeg parten spelen.

In de 92ste Ronde van Italië is de ploeg van oud-winnaar Di Luca (2007) en topsprinter Petacchi van harte welkom. ‘Pantani sempre con noi’, stond ook gisteren weer in een hart geschilderd langs de route van de 162 kilometer lange etappe van Padua door de Alto Adige. De in 2004 onder tragische omstandigheden overleden klimmer is zeker in Italië voor altijd een held.

De tifosi malen niet om oude dopingschandalen. Kleurrijke toppers als Di Luca en Petacchi worden gekoesterd. En ook de organisatoren zullen blij zijn met het spektakel dat de LPR-ploeg tot nu toe biedt. „Vandaag is het tijd om Lance Armstrong aan te vallen”, kondigde Di Luca ’s ochtends bij de start aan in La Gazzetta dello Sport, de krant van de organisatie.

Il camoscio d’Abruzzo, de gems van de Abruzzen, trok al voor de start van de Giro de aandacht met een actie met roze armbandjes, waarmee hij geld inzamelde voor zijn onlangs door een aardbeving getroffen geboortestreek. Op een sterke ploegentijdrit volgden twee sprintzeges plus de roze leiderstrui voor ploeggenoot Petacchi. In de eerste bergetappe, met een col van de tweede en een van de eerste categorie, was het tijd voor de kopman zelf.

Vijftig kilometer voor de finish, op de acht kilometer lange Croce d’Aune, nam LPR de wedstrijd in handen. Petacchi imponeerde door tempo te maken in de eerste kilometers van de klim, gevolgd door Alessandro Spezialetti. Toen Di Luca een kilometer voor de top lek reed, werd hij in no time voorin teruggebracht. Op drie kilometer voor de top van de slotklim werd de Duitser Jens Voigt als laatste van zes vroege vluchters ingelopen door een uitgedunde groep met de kanshebbers voor de eindzege. De Colombiaan Soler viel aan, maar uiteindelijk was niemand opgewassen tegen de ontketende Di Luca.

De meeste klassementsrenners finishten in dezelfde tijd als de winnaar, een groepje met de Nederlandse Raborenner Laurens ten Dam (23ste) verloor zes tellen. Armstrong (32ste) reed zoals de hele Giro tot nu toe attent vooraan, maar moest in de laatste kilometer de besten laten gaan. Hij verloor vijftien seconden.

Volgens Di Luca is het zaak snel zo veel mogelijk tijd te winnen op Armstrong, omdat de zevenvoudig winnaar van de Tour de France na zijn sleutelbeenbreuk van eind maart pas tegen het einde van de Giro in topvorm zal zijn.

Zelf oogt de 33-jarige ‘Killer’, zoals zijn bijnaam luidt, al vanaf de start in Venetië uiterst afgetraind. De winnaar van klassiekers als de Ronde van Lombardije, Amstel Goldrace, Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik lijkt in minimaal dezelfde vorm als waarmee hij in 2007 de Giro won en vorig jaar tot en met een heroïsche aanval in de laatste bergrit mee streed om de eindzege.

In 2004 mocht Di Luca niet meedoen aan de Tour de France, wegens vermeende betrokkenheid bij het dopingschandaal Oil for Drugs. In 2007 werd hem deelname aan het WK in Stuttgart ontzegd. Al twee jaar kan hij niet starten in de klassiekers die hij ooit won. De winnende sprint naar San Martina di Castrozza, waar in 1954 Wout Wagtmans won, bewees in elk geval dat zijn motivatie er niet onder heeft geleden.

    • Maarten Scholten