Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

EénVandaag. Sinds de kredietcrisis zijn banken nogal terughoudend met het verlenen van hypotheken en leningen. Ondernemers doen daarom steeds meer een beroep op gemeenten, die krediet kunnen verschaffen via een zogenoemde BBZ-regeling. Verslag uit de gemeente IJsselstein die krediet gaf aan het bedrijf 4yourcar. Verder aandacht voor de film Angels and Demons en het mysterie van de Tempelorde. Ned. 1, 17.59-18.40u

Netwerk. Reportage over het lot van albino’s in Tanzania. Traditionele medicijnmannen geloven dat botten van albino’s geluk brengen, met als gevolg dat er regelmatig albino’s worden vermoord. Een meisje vertelt hoe haar zusje in stukken werd gehakt. De ouders worden ervan verdacht hun kind te hebben verkocht. De overgebleven kinderen zijn bang dat hun hetzelfde zal overkomen. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova/Den Haag Vandaag. Aandacht voor het spoeddebat in de Kamer over de plannen voor het Nationaal Historisch museum met als studiogast de directeur van het museum, Erik Schilp. Ook een verslag over de hoorzitting in de Amerikaanse senaat over de verhoortechniek met schijnverdrinking. Ned. 2, 22.15-22.50u

Filmjournaal Cannes. Festivaljournaal met gesprekken met sterren, regisseurs en andere betrokkenen bij de filmindustrie. Quote van de dag komt van popzangeres Christina Aguilera: ‘OK, en waar wordt het Cannes Filmfestival dit jaar gehouden?’ Zie ook weblogs.vpro.nl/cannes. Ned.2, 23.30-23.55u.

praatprogramma

De wereld draait door. De Nederlandse journaliste Joanie de Rijke schreef een boek over haar gijzeling: In handen van de Taliban. David Endt, Aron Winter en Wim Jonk praten over de voetbalclub Inter Milan en Endts boek Mijn Inter. Frits en Barbara Barend vragen aandacht voor hun sportmagazine Helden, Nico Dijkshoorn dicht. Ned.3, 19.30-20.20u.

Pauw & Witteman. Boris Dittrich praat over zijn boek Elke liefde telt en de goochelaars Rob Mollien en Emiel Lensen komen praten over de World Championships of Magic. Ned. 1, 23.10-0.05u.

informatief

Nova College Tour: Wouter Bos. Discussieprogramma vanuit de Vrije Universiteit in Amsterdam. Wouter Bos, minister van Financiën en vicepremier in het kabinet-Balkenende IV praat met studenten over zijn eigen studietijd van de VU: ‘voornamelijk hard werken’. Bos zegt verder onder meer dat het ‘volstrekt ondenkbaar’ is dat de PvdA met de PVV van Wilders zal samenwerken, „omdat de denkbeelden totaal verschillend zijn.” Ook laat hij weten dat de dalai lama tijdens zijn bezoek aan Nederland begin juni op hoog niveau ontvangen dient te worden, ondanks Chinese protesten. Ned.3, 20.25-21.15u.

Profiel: Renate Rubinstein (1929-1990). Een jaar na haar overlijden verschijnt Rubinsteins boek Mijn beter ik, waarin zij haar tien jaar lange, geheime verhouding met Simon Carmiggelt beschrijft. Deze affaire, die haar postuum veel extra vijanden opleverde, is de rode draad in het profiel over Renate Rubinstein, die onder het pseudoniem Tamar vanaf 1961 tot aan haar dood een wekelijks stuk in Vrij Nederland schreef. Rubinstein bracht dertig jaar lang tongen en pennen in beweging over o.m. de affaire-Weinreb, vrouwenemancipatie, China, de bewapening en haar slopende ziekte MS. Ned.2, 22.50-23.30u.

documentaire

Lady Kul el-Arab. Duah Fares woont in het Druzendorp Sagur in Galilea. Zij droomt ervan model te worden en het te maken in Hollywood. Als eerste Druzen-meisje neemt ze deel aan de Lady Kul-el Arabverkiezing, de verkiezing van het mooiste Arabisch-Israëlische meisje. Zij schrijft zich ook in voor de Miss Israëlverkiezing. Nadat ze door de voorselecties heen is, verandert ze haar naam in Angelina. Maar wanneer bekend raakt dat ze in badpak over de catwalk zal moeten lopen, worden Duah en haar familieleden met de dood bedreigd. Canvas, 23.20-0.20u.

Amusement

Advocaat van de duivel. In de laatste aflevering van het juryrechtbankspel staat de Bosnisch-Servische generaal Ratko Mladic centraal. Advocaat Gerard Spong verdedigt Mladic, oud-minister van defensie Bram Stemerdink en vredesactivist Mient Jan Faber dienen twee aanklachten tegen hem in: hij heeft de oorlog op de Balkan mede ontketend en hij heeft genocide gepleegd. Een vijfkoppige lekenjury spreekt haar eindoordeel uit: schuldig of onschuldig. Ned. 2, 20.50-21.30u.