Tijdelijke stop op aannemen nieuwe agent

Politiekorpsen mogen in de periode 2010-2012 drieduizend aspirant-agenten aannemen, de helft minder dan gepland. De Tweede Kamer vreest dat er minder blauw op straat komt en wil een debat.

In de Tweede Kamer is onrust ontstaan na een publicatie in de Volkskrant van vanochtend, waarin staat dat minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken, PvdA) – als onderdeel van de crisismaatregelen van het kabinet – extra gaat bezuinigen op de politie. Het ministerie van Binnenlandse Zaken bevestigt de bezuiniging.

Op basis van een vertrouwelijke notitie meldt de krant dat politiekorpsen in de periode 2010-2012 minder aspirant-agenten mogen aannemen. Bovendien moet de politie vanaf 2010 jaarlijks 160 tot 190 miljoen euro bezuinigen en 400 miljoen van het eigen vermogen afstaan.

De Tweede Kamer is bezorgd dat er minder blauw op straat komt en wil snel een debat met Ter Horst. De oppositiepartijen SP, VVD en PVV zijn woedend. VVD-fractievoorzitter Mark Rutte: „Als dit absurde bericht klopt, zal de VVD niet rusten voordat dit belachelijke bezuinigingsplan van tafel is.” Ronald van Raak (SP): „De minister heeft verzekerd dat die [bezuinigingen] niet ten koste zouden gaan van blauw op straat. Dat gebeurt nu wel en er komen zelfs nog bezuinigingen bovenop. Te gek voor woorden en onverantwoord.”

Volgens een woordvoerder van Binnenlandse Zaken zullen de plannen niet leiden tot minder blauw op straat. Door betere samenwerking tussen de korpsen zullen juist minder mensen achter hun bureau zitten en meer politieagenten op straat rondlopen. Bovendien, zegt de woordvoerder, suggereert het artikel in de Volkskrant dat het minder aannemen van aspirant-agenten, het afromen van eigen vermogen en de bezuinigingen los van elkaar staan, maar dat is niet het geval. „De totale bezuiniging bedraagt 190 miljoen. De bulk daarvan is het tijdelijk minder aannemen van aspirant-agenten.”

Twee weken terug schreef de minister het korpsbeheerdersberaad een brief met haar bezuinigingsvoorstellen. Aan het einde van de maand moeten er knopen worden doorgehakt. De korpsbeheerders vrezen dat de bezuinigingen toch voor minder blauw op straat zullen zorgen, zegt hun woordvoerder. „Door tijdelijk de kraan half dicht te draaien, houd je uiteindelijk toch minder mensen over.”