Rennen geblazen in Vaticaanstad

Angels & Demons. (Het Bernini Mysterie.) Regie: Ron Howard. Met: Tom Hanks.In: 129 bioscopen. **

Precies drie jaar na de première van de verfilming van Dan Browns bestseller The Da Vinci Code komt het vervolg in de bioscoop. Angels & Demons gaat opnieuw gelijktijdig over de hele wereld uit, maar de opwinding lijkt minder groot.

Brown schreef Angels & Demons – in Nederland uitgebracht als Het Bernini Mysterie – drie jaar voor The Da Vinci Code uit 2003. Beide boeken lijken behoorlijk op elkaar en de films doen dat dus ook. Tom Hanks keert terug als Robert Langdon, de hoogleraar religieuze symboliek die te hulp schiet in een onderzoek naar de moord op een natuurkundige. Op diens borst staat versleuteld het woord ‘Illuminati’ gebrand en laat Langdon nou net een expert zijn op het gebied van dit geheime genootschap, waarvan gedacht wordt dat ze achter de schermen alle touwtjes in handen hebben, ook bij het Vaticaan.

De Illuminati heeft een nucleaire bom gestolen die ergens verborgen ligt in Vaticaanstad. Binnen 24 uur gaat die af. Ondertussen maakt het Vaticaan zich op om een nieuwe paus te kiezen en blijkt dat vier van de meest serieuze kandidaten voor zijn opvolging verdwenen zijn. Samen met natuurwetenschapster Vittoria Vetra gaat Langdon op onderzoek uit. Het genootschap heeft aanwijzingen achtergelaten waar de bom te vinden is. Via beeldhouwwerken van Bernini, vooral zijn sculpturen van engelen, en de op de borst van de ontvoerde kardinalen achtergelaten symbolen van de vier elementen komt Langdon op het spoor van zijn tegenstanders.

Net als in de verfilming van The Da Vinci Code wordt er veel gerend. De camera van Ron Howard, die ook The Da Vinci Code regisseerde, probeert er met veel beweging de snelheid in te houden en suggereert dynamiek die er niet is.

Eén scène is wel heel spannend. Langdon wordt opgesloten in de bibliotheek van het Vaticaan. De stroom wordt afgesloten, de deur vergrendeld en de airconditioning laat het afweten. De noodverlichting baadt het interieur in monochroom rood licht, terwijl Langdon eerst nog kalm, maar steeds wanhopiger probeert uit te breken. Daarna is het weer rennen, rennen, rennen, rennen op de pompeuze Carl Orff-achtige muziek van componist Hans Zimmer.

Morgen op de paginaWetenschap: wat er klopt van de wetenschap in ‘Angels & Demons’

    • André Waardenburg