Rel tussen Cuba en Mexico om griep

De Mexicaanse regering heeft gisteren beschuldigingen van Cuba tegengesproken dat het de uitbraak van het Mexicaanse griepvirus korte tijd heeft stilgehouden om te voorkomen dat een bezoek van de Amerikaanse president Barack Obama werd afgelast.

Volgens de Cubaanse minister van Gezondheid, José Angel Cordová, heeft zijn land er juist alles aan gedaan om de internationale gemeenschap zo goed en tijdig mogelijk te informeren en zo de epidemie tegen te gaan.

De Cubaanse leider Fidel Castro schreef maandag in zijn column in de partijkrant Granma dat de „Mexicaanse autoriteiten de wereld niet geïnformeerd hadden, in afwachting van het bezoek van Obama”. Dat bezoek had plaats halverwege april, vlak voordat de griepuitbraak in Mexico officieel werd bevestigd. Fidels column volgde op de bekendwording van het eerste griepgeval op het eiland.

Voorafgaand waren er al diplomatieke spanningen tussen de twee landen. Cuba legde onlangs alle vliegverkeer van en naar Mexico aan banden, uit angst voor verspreiding van het virus. Mexico reageerde verbolgen. Vorige week liet president Felipe Calderón weten dat hij afzag van zijn geplande bezoek aan Havana, als reactie op wat hij zag als „besluiten die geen enkele technische grondslag” hebben.

In zijn column ontkrachtte Fidel ook nog het recente gerucht dat de CIA het influenzavirus bewust in Cuba had geïntroduceerd, om zo het anti-Amerikaanse bewind in Havana ten val te brengen. „Het enige wat we nu zeker weten, is dat het virus niet van de CIA komt. Het komt van Mexico”, aldus Fidel. (BBC, Reuters)