Rapport: klimaatverandering bedreigt 'koraaldriehoek'

De koraalriffen in Zuidoost-Azië zullen voor het einde van de eeuw grotendeels zijn verdwenen als nu geen maatregelen worden genomen. Dat schrijft het Wereldnatuurfonds in een rapport dat gisteren verscheen tijdens een oceaanconferentie in Indonesië.

Volgens het rapport, dat informatie van zo’n driehonderd recente wetenschappelijke studies bundelt, is de zogeheten koraaldriehoek – tussen de Filippijnen, Indonesië en Maleisië – nu nog een gebied met een grote biologische rijkdom. Dertig procent van de koraalriffen wereldwijd bevindt zich hier, driekwart van alle koraalsoorten en 35 procent van de koraalvissen. Veel diersoorten, van tonijn tot zeeschildpadden, zijn van het gebied afhankelijk.

De koraalriffen worden volgens Ove Hoegh-Guldberg, hoogleraar aan de universiteit van Queensland en auteur van het rapport, bedreigd door vervuiling, overbevissing en klimaatverandering. Bij ongewijzigd beleid zullen volgens Hoegh-Guldberg miljoenen mensen in de regio gedwongen worden uit de kustgebieden te vertrekken door gebrek aan voedsel en inkomsten. Ook zal een migratiestroom op gang komen naar Australië en Nieuw-Zeeland.

Zelfs als de wereldgemeenschap de strijd tegen klimaatverandering wel serieus neemt en in de koraaldriehoek beschermde gebieden creëert, zal de lokale bevolking schadelijke gevolgen van een stijgende zeespiegel en verzuring van het oceaanwater ondervinden. Nu al is zo’n 40 procent van de koraalriffen, mangrovebossen en zeegrasgebieden in de koraaldriehoek verdwenen.

Volgens het Indonesische ministerie van Milieu is de schade niet zozeer het gevolg van klimaatverandering, maar van activiteiten als visvangst, waarbij gebruik wordt gemaakt van explosieven om vissen uit het koraal te jagen.

Het rapport is te lezen via nrc.nl/klimaat