Plasterk steunt 'protest' Gordon

De Nederlandse regering steunt de actie van Topperszanger Gordon, die wil voorkomen dat de politie in Moskou zaterdag een hardhandig eind maakt aan een homodemonstratie bij de finale van het Eurovisie Songfestival.

Minister Plasterk (media, homo-emancipatie) zei gisteren in de Tweede Kamer dat de NOS, verantwoordelijk voor de Nederlandse inzending, overweegt om De Toppers niet te laten optreden als de geplande demonstratie zaterdag uit de hand loopt. Gordon had daarmee eerder al gedreigd. Hij wordt daarin gesteund door de andere Toppers, Jeroen van der Boom en René Froger.

Plasterk zal de kwestie aan de orde stellen bij zijn Russische collega, staatssecretaris Timmermans van Europese zaken zal dat ook doen bij internationale gelegenheden. In het tv-programma RTL Boulevard zei Plasterk gisteren over Gordon: „Heel Nederland staat achter je.”

De Toppers treden morgen aan voor een plaats in de finale van het Songfestival. Gisteravond, in de eerste halve finale, plaatsten zich Turkije, Zweden, Israël, Portugal, Malta, Finland, Bosnië-Herzegovina, Roemenië, Armenië en IJsland.