Operatie achter linies Talibaan

Het Pakistaanse leger heeft gisteren honderden commando’s per helikopter achter de linies van de Talibaan in de Swat-vallei gedropt in een poging de aanvoerroutes en commandolijnen van de extremisten te vernietigen. De actie had plaats in de regio Piochar, waar zich 4000 Talibaanstrijders zouden ophouden.

Het was de eerste keer dat de commandotroepen werden ingezet sinds het Pakistaanse leger een week geleden een offensief inzette in de Swat-vallei. Volgens een legerwoordvoerder is Piochar een mogelijke schuilplaats van Maulana Fazlullah, de Talibaanleider in de Swat-vallei.

Het Pakistaanse leger claimt inmiddels met luchtaanvallen en artilleriebeschietingen 751 Talibaanstrijders in de Swat-vallei te hebben gedood. Voor deze cijfers is geen onafhankelijke bevestiging te krijgen.

Honderdduizenden mensen zijn door het geweld in de Swat-vallei en aangrenzende regio’s op de vlucht gelagen. De Pakistaanse president Asif Ali Zardari heeft de internationale gemeenschap om hulp gevraagd bij het oplossen van het humanitaire probleem.

Zardari sprak over een catastrofe die zich voltrekt. „De burgers verliezen hun oogst, hun inkomsten, hun levensonderhoud en hun woningen, en daarom willen we dat de wereld ons helpt”, zei de president gisteren na een gesprek met secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties in New York.

Ban zei dat hij tegen Zardari zijn diepe zorgen had geuit over de humanitaire situatie in Noordwest-Pakistan. Hij riep op tot bescherming van de burgerbevolking en zei dat de VN Pakistan daarbij willen helpen. (BBC, Reuters, AP)