Oostenrijk verlaat deeltjesonderzoek CERN eind 2010

Rotterdam. De Oostenrijkse minister van Wetenschappen, Johannes Hahn, wil eind 2010 stoppen met de Oostenrijkse bijdrage aan het CERN, het Europese centrum voor deeltjesonderzoek bij Genève. Dat maakte hij afgelopen zaterdag bekend. Het voorstel van de minister komt krap een half jaar voordat bij CERN de LHC-deeltjesversneller opnieuw zal opstarten, na bijna een jaar reparatie. Het parlement en de president moeten het plan nog goedkeuren. Oostenrijk betaalt jaarlijks 16 miljoen euro aan CERN - ongeveer 2 procent van het budget van het instituut. In een toelichting zei Hahn dat het voor de Oostenrijkse wetenschap ook belangrijk is om aan nieuwe internationale projecten op andere terreinen mee te werken. Dat 70 procent van het budget voor internationaal onderzoek naar CERN gaat, blokkeert volgens de minister zinvolle deelname aan andere nieuwe projecten. Daarom noemt hij het ”noodzakelijk en zinvol” om de deelname aan CERN te beëindigen, zelfs al krimpt zijn budget niet. Ook noemde Hahn de wetenschappelijke verdienste van CERN ”onbetwist”, maar de zichtbaarheid van kleine landen in de LHC-experimenten, waaraan meer dan 2.000 mensen werken, ”veeleer gering”. Oostenrijkse deeltjesfysici reageerden geschokt.