Nucleair akkoord Rusland en Japan

Rusland en Japan hebben een belangrijk akkoord gesloten over nucleaire samenwerking. Het miljardencontract werd gisteren getekend tijdens een bezoek van de Russische premier Vladimir Poetin aan zijn Japanse collega Taro Aso.

Volgens het akkoord gaat Rusland Japan nucleaire brandstof leveren en voorziet Japan Rusland van nucleaire technologie. Rusland is rijk aan uranium, maar ontbeert moderne technologie. Japan, een grootmacht op het gebied van kernenergie, beschikt zelf niet over grondstoffen.

Poetin, die vergezeld werd door zo’n honderd topmannen uit het Russische bedrijfsleven, sloot ook diverse andere contracten. Staatsgasbedrijf Gazprom gaat samen met twee Japanse energieconcerns mogelijkheden onderzoeken voor de export van Russisch gas naar het Verre Oosten. Rusland heeft door de crisis buitenlandse investeringen hard nodig voor de ontwikkeling van het Verre Oosten.

Rusland en Japan zoeken de laatste jaren steeds meer toenadering tot elkaar. Eerder dit jaar bracht president Medvedev al een bezoek aan Japan. Een territoriumconflict over vier eilandjes voor de kust van Haikido blijft echter een belangrijk struikelblok.

Rusland en Japan ruziën al jaren over de eilanden, die door Rusland de Zuidelijke Koerillen worden genoemd en door Japan de Noordelijke Gebieden. Het gebied vormt een rijk viswater. De eilandenruzie heeft ervoor gezorgd dat Rusland en Japan sinds de Tweede Wereldoorlog nog altijd geen officieel vredesakkoord hebben getekend.

Premier Poetin gaf gisteren te kennen dat er gisteren geen vooruitgang was geboekt bij de bespreking van het territoriumconflict. (Reuters, AP)