Lucie Mosterd kreeg allang zelf signalen

In nrc.next van 8 mei wordt bericht over de nieuwe publiciteitsstunt van Maria Mosterd. Samen met haar moeder, Lucie Mosterd, klaagt Maria haar middelbare school aan wegens gebrek aan verantwoordelijkheid in de jaren dat zij in handen is van loverboy Manou. Het is echter onmogelijk een rechtszaak te winnen als je eigen boek, Echte mannen eten geen kaas, je argumenten ontkracht.

Moeder Lucie beweert dat ze pas na drie jaar op de hoogte werd gesteld en al die tijd niet doorhad wat er met Maria gebeurde. Uit het boek blijkt echter dat Lucie precies dezelfde signalen ontving als docenten: de rode, lege ogen door de joints, de blauwe plekken, het manke lopen, het altijd weg zijn en het laat thuiskomen. Moet de school dan uitleggen dat zulke verschijnselen op drugs wijzen?

Lucie, misschien is het goed om eerst bij jezelf te rade te gaan en niet alleen met een beschuldigende vinger naar de school te wijzen. Die school is uiteindelijk wel de partij die na vier jaar - en dat is inderdaad erg laat- de afschuwelijke praktijken aan het licht bracht en je dochter dwong alles te bekennen. Hoe dan ook, de boekhandelaren zijn de lachende derde partij.

    • Dieke de Boer Groningen