Kroes legt Intel recordboete op

De Europese Commissie heeft de Amerikaanse chipmaker Intel een recordboete van 1,06 miljard euro opgelegd wegens het misbruiken van een dominante marktpositie. Dat heeft Eurocommissaris Neelie Kroes (Mededinging) vandaag bekendgemaakt.

Volgens Kroes schond Intel, met een marktaandeel van 80 procent, Europese regels door korting te geven aan computerfabrikanten Acer, Dell, HP, Lenovo en NEC als deze chips van Intel zouden gebruiken in plaats van die van de kleinere concurrent AMD. Volgens de Europese Commissie is dit een bewuste strategie om AMD van de markt te weren. Intel zou ook van 2002 tot 2007 het Duitse Media Saturn Holding, eigenaar van Media Markt, hebben betaald om alleen computers te verkopen met chips van Intel.

Volgens de commissie kwam het machtsmisbruik pas aan het licht toen e-mailcorrespondentie in beslag was genomen bij bedrijfsinvallen door recherchediensten.

De boete is de hoogste die de Europese Commissie ooit heeft opgelegd. Het vorige record stond op naam van Microsoft, dat vorig jaar 899 miljoen euro moest betalen wegens het monopoliemisbruik. De hoogte van de boete is gebaseerd op de omzet die Intel behaalde in de 5 jaar en 3 maanden dat het bedrijf de Europese mededingingsregels schond. Wereldwijd behaalde Intel vorig jaar een winst van 3,9 miljard euro op een omzet van 27,5 miljard euro. Het benadeelde AMD leed vorig jaar een verlies van 2,3 miljard euro op een omzet van 4,2 miljoen.

Intel tekent beroep aan tegen de boete, zo liet bestuursvoorzitter Paul Otellini weten in een verklaring. Volgens Intel hebben de praktijken geen enkele schade toegebracht aan de consument.

Rectificatie / Gerectificeerd

Correcties en aanvullingen

AMD

In het bericht Kroes legt Intel recordboete op (13 mei, pagina 15) staat dat AMD vorig jaar een omzet had van 4,2 miljoen euro. Dat moet zijn 4,2 miljard euro.