Kroegbaas juicht voorlopig nog voorzichtig

De uitbaters van het Bredase café Victoria zijn blij, want ze zijn gisteren vrijgesproken van overtreding van de Tabakswet. „Maar we zijn er nog niet.”

Van de toog van café De Kauw in Tilburg zijn de asbakken nooit weggehaald. „Omdat ik dan binnen een half jaar failliet was geweest”, zegt uitbater Sjef Brouwers. Zijn klanten vierden gisteren de uitspraak van het hof in Den Bosch. Foto’s Joyce van Belkom Nederland, Tilburg, 12-05-2009 Stamgasten van Cafe De Kauw vieren de uitspraak van de rechter. Foto: Joyce van Belkom Belkom, Joyce van

Als helden kwamen Tonny van Haperen en zijn vrouw gisteren de rechtszaal uit. Tientallen kasteleins van eenmanszaken applaudisseerden. Camera’s draaiden. Van Haperen: „We hebben heel wat teweeggebracht. Er is rechtgesproken voor de kleine cafés.”

Van Haperen en zijn vrouw werden als uitbaters van café Victoria in Breda ook in hoger beroep vrijgesproken van overtreding van het rookverbod. Volgens het hof ontbreekt in de wet een deugdelijke wettelijke grondslag die het instellen en handhaven van een rookverbod kan verplichten aan horecaondernemers zonder personeel.

Van Haperen: „We hebben voorlopig gewonnen, maar we zijn er nog niet. We gaan door naar de derde ronde.” Het Openbaar Ministerie gaat tegen de uitspraak in cassatie bij de Hoge Raad.

In Brabantse eenmanszaken werd gisteravond voorzichtig enthousiast gereageerd. Kroegbaas Jacques Moonen (35) staat met een pakje sigaretten in zijn kontzak achter de bar van zijn dorpscafé in Aalst, bij Eindhoven: „Ik ben er niet gerust op. Je weet het nooit met die Klink.” Moonen vindt het vreselijk dat zijn klanten buiten zitten en hij alleen nog maar bedient. Hij ergert zich aan mensen die een biertje willen bestellen terwijl hij buiten staat te roken. Hij vraagt zich af hoe lang hij de omzetdaling volhoudt.

Ook bij Jolanda Reijckers (42) van café De Cactus in Eindhoven wordt nog niet gerookt. „Ik geloof er niks van dat het al mag.” Ze liet een hok, een soort aquarium, in haar café bouwen dat dient als rokersruimte. „Een investering van 5.000 euro.” Maar het is vol in dat hok als twee dartploegen komen spelen. „Ik spring een gat in de lucht als mensen weer aan de bar mogen roken.”

Nederlandstalige muziek pleziert de bezoekers van café De Kauw in Tilburg. Rook kringelt, poolballen klikken. „Gefeliciteerd met de uitspraak”, roept klant Cornelis van Berkel (68) uitgelaten tegen de kastelein. Sjef Brouwers (47) antwoordt somber: „Ik zag op tv dat de Warenautoriteit gewoon blijft controleren. Ik ben pas blij als de wet definitief zegt dat in eenmanszaken gerookt mag worden.” Bij hem zijn de asbakken nooit verdwenen. „Omdat ik dan binnen een half jaar failliet was geweest.” Drie jaar geleden verkocht hij zijn huis om De Kauw te kunnen kopen. „Als het café kapot gaat, heb ik niets meer.”

Op 29 mei staat het hoger beroep in de strafzaak tegen café De Kachel op de agenda. Dit Groningse café werd eerder veroordeeld wegens overtreding van het rookverbod. Later dit jaar zal de Hoge Raad zich over de cassatie buigen. Als die oordeelt dat de Tabakswet onduidelijk is, kan minister Klink (Volksgezondheid, CDA) besluiten de wet aan te passen.

Stichting Red de Kleine Horecaondernemer bereidt intussen een schadeclaim voor tegen de Staat. Mocht de Hoge Raad oordelen dat het rookverbod voor ondernemers zonder personeel strijdig is met de wet, dan hebben honderden kroegbazen sinds 1 juli 2008 roken onterecht verboden. Daardoor leden zij financiële schade. Advocaat Jaap Tempelman: „De claim kan flink oplopen.”

    • Esther Wittenberg