Kernenergie in Nederlandse handen

Energie in Nederlandse handen is voor een meerderheid van het parlement een achterhaald idee geweest. Europa, de markt, word wakker, de moderne tijd is aangebroken. Wat dat betreft leven we onder Paars 3. Maar nu zegt de krapst mogelijke meerderheid van de Tweede Kamer dat Borssele in Nederlandse publieke handen moet blijven. Zo te zien hebben PvdA, GL, SP, CU en SGP voor de motie gestemd, en VVD, PVV, CDA tegen.

Delta, het Zeeuwse energiebedrijf, is mét Essent eigenaar van Borssele. Essent wil die helft mee-verkopen aan RWE, maar de statuten van Delta zeggen dat het eigendom in publieke handen moet zijn. Dus hebben de juristen van essent een splitsing tussen juridisch en economisch eigendom uitgestippeld. Delta wil dat niet en is naar de rechter gestapt.

Essent noemt de dagvaarding van Delta ‘ongehoord’ en ‘zonder enige feitelijk of juridische onderbouwing’. De taal van dure advocatenkantoren.

Als er redenen zijn waarom kernenergie in Nederlandse handen toch geen onverdraaglijk nationalistisch idee is, waarom zou dat voor andere energie wel zo zijn? De discussie is levendig. En nodig.

    • Marc Chavannes