Je ziet meteen: Geert Wilders is geen buitenmens

Mijn favoriete tv-programma’s zijn de spotjes in de zendtijd voor politieke partijen. Ze dienen zich altijd onverwacht aan, ze zijn voorbij voordat je het weet, en het leukste is: ze zijn zo amateuristisch, met zelfgeknutselde graphics en politici die met houten tred, al orerend, op een camera aflopen.

Binnen dat genre heb ik nu een nieuwe favoriet, namelijk het filmpje ‘Geert en Fleur gaan roeien’. De titel heb ik even zelf bedacht, maar hij dekt de lading. In het bijna drie minuten durende spotje zien we Geert Wilders en Fleur Agema in een krakende roeiboot door Hollands laagland varen. Er vallen veel stiltes, en dan hoor je de riemen kraken. Dat zorgt voor een filmpje in de beste Koot & Bie-traditie.

Je ziet meteen: Geert Wilders is geen buitenmens. Hij zit daar, zoals altijd, in zijn begrafenispak. In een roeiboot. Zijn hoofd is, ook zoals altijd, pastakleurig. Geen blosje te bekennen. Terwijl hij toch duidelijk hard aan het ploegen is in die boot. In de shots die vanaf de waterkant genomen zijn, zien we dat Geert en Fleur ook geen lekkere cadans kunnen vinden, bij het roeien. Als Geert onder water zit met zijn spaan, zit Fleur net boven. En andersom.

En dan Fleur. Die wordt door Geert, met zijn Limburgse tongval, in het filmpje consequent ‘Vleuch’ genoemd. Fleur heeft, zo weet ik uit interviews, chronische pijn in haar hand. En die zit daar nu, voor het hogere doel van de PVV, zich helemaal suf te roeien met Geert. Die zich niets aantrekt van Fleurs chronische pijn, maar keihard roept: ‘Kom op, Vleuch!’ Het is moeilijk om aan te zien.

En dat doen Geert en Fleur allemaal zodat ze één keer ‘roeien met de riemen die je hebt’ kunnen zeggen. En, oké, ook nog: ‘Het is niet altijd makkelijk om tegen de stroom in te roeien.’

Van dat imago moeten ze trouwens maar eens af bij de PVV. Ze roeien allang niet meer tegen de stroom in. De stroom stroomt gezellig met ze mee.

Het enige waaraan ze een tekort hebben, zijn Kamerleden om straks op al die PVV-zetels te gaan zitten. Daar is het spotje ook voor: om Kamerleden te rekruteren. Willekeurige ontevreden, pastakleurige mensen die Kamerlid willen worden, kunnen een uitgebreide motivatiebrief met cv mailen naar kandidaat@pvv.nl.

Wat zou ik die uitgebreide motivatiebrieven graag willen lezen. Of misschien ook wel helemaal niet.

    • Aaf Brandt Corstius