Hospitaal Sri Lanka weer doelwit

Een hospitaal in het oorlogsgebied van Sri Lanka is vandaag opnieuw door mortieren getroffen. Volgens een arts zijn bij de aanval minstens vijftien doden gevallen. Het leger van Sri Lanka ontkent het gebied te hebben gebombardeerd.

Het hospitaal in Mullivaikal is daarmee voor derde keer door artillerievuur getroffen. Bij een mortierinslag gisterenochtend kwamen 49 mensen om het leven, onder wie veel patiënten.

Bij de gevechten in het noordoosten van Sri Lanka zijn de afgelopen week honderden burgerdoden gevallen. Het Sri-Lankese leger is bezig met een offensief tegen de Tamil Tijgers die zijn teruggedrongen op een smalle landtong bij Mullaittivu, in het verre noordoosten van het land. Het geweld speelt zich af in een strook land aan de kust van ongeveer 3 vierkante kilometer.

De internationale gemeenschap maakt zich grote zorgen over de ontwikkelingen in Sri Lanka. Nederland wil spoedoverleg in de Europese Unie over de situatie in Sri Lanka. Dat heeft minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking, PvdA) gezegd vanuit Zuid-Afrika waar hij op werkbezoek is. De minister sprak van een onaanvaardbaar schokkende humanitaire situatie in het Aziatische land. Hij riep wederom zowel het regeringsleger als de Tamil Tijgers (LTTE) op het geweld te stoppen. (Reuters, AP, ANP)