Groepsaanval in Afghanistan

In het oosten van Afghanistan hebben elf Talibaanstrijders gisteren een aantal goed gecoördineerde aanvallen uitgevoerd op overheidsgebouwen in de stad Khost, aan de grens met Pakistan. De actie mondde uit in een langdurige schietpartij met Afghaanse en Amerikaanse militairen, een gijzeling en vier explosies veroorzaakt door zelfmoordterroristen.

In totaal kwamen bij de operatie twintig mensen om, onder wie negen van de aanvallers. De afgelopen maanden hebben de opstandelingen vaker met succes dergelijke groepsaanvallen uitgevoerd. Veelal wordt daarbij achtereenvolgens gebruikgemaakt van autobommen, granaten en groepjes zelfmoordterroristen die schietend proberen overheidsgebouwen binnen te dringen om zo maximale schade aan te richten en zoveel mogelijk slachtoffers te maken.

De actie van gisteren in Khost, waar een grote Amerikaanse legerbasis is, begon omstreeks tien uur ’s morgens. Bij de slagboom voor het kantoor van de gouverneur bracht een zelfmoordenaar een bomauto tot ontploffing. Twee agenten en twee andere bewakers kwamen daarbij om.

In de verwarring probeerden Talibaanstrijders het gebouw binnen te komen, maar ze werden teruggedreven. Even later bestormde een groep van negen zelfmoordenaars en naburig gebouw van het stadsbestuur. Vier van hen bliezen zich op. De vijf anderen wisten zich een weg tot in het gebouw te banen, waar ze twintig mensen in gijzeling namen.

De explosies en schietpartijen duurden tot vijf uur ’s middags. Uiteindelijk konden alle gijzelaars worden bevrijd.

Vanochtend vond opnieuw een aanval plaats, nu bij de ingang van de Amerikaanse basis in Khost. Voor de toegangspoort tot de buitenste ring om het kamp bracht een zelfmoordenaar zijn auto tot ontploffing. Er vielen 7 doden, onder wie 4 Afghaanse beveiligers, en 21 gewonden. (AP)